Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ta-hem-alla-svenska-barn-fran-syrien/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ta hem IS-svenskarnas barn från lägren”

Foto: Delil Souleiman

INSÄNDARE. Regeringen måste agera snabbare för att få hem svenska barn från läger i Syrien. Sverige har enligt internationella konventioner ett ansvar för dessa barn, oavsett vad deras föräldrar gjort, skriver Josefin Sjöö, Cecilia Ekstrand och Bo Snellman på Rädda Barnen.

Rätta artikel

Fler än 2.500 barn av omkring 30 nationaliteter, däribland svenska barn, lever i läger i nordöstra Syrien under fruktansvärda förhållanden. En del av dessa kommer från Stockholms län.

FN har uppmanat stater att underlätta ett riskfritt återvändande för alla barn som är deras medborgare. Regeringen bör därför omedelbart ta fram lösningar som möjliggör att svenska barn hämtas hem.

Rädda Barnens röst har hörts många gånger under debatten. Den 12 april skickade vi ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven (S) och regeringen och vädjade om att regeringen skulle agera. I brevet stod det bland annat: ”Regeringens agerande är oacceptabelt långsamt. Regeringen skyler, skyller och utreder. Under tiden dör barn i flyktingläger i norra Syrien”.

Många barn och deras familjer, som av myndigheterna förmodas ha koppling till terrororganisationen Islamiska staten (IS), har vistats i lägren i över ett år, medan andra nyligen har anlänt på grund av pågående strider.

Bland dem finns ensamkommande barn, barn som lever med funktionsvariation, svåra skador eller sjukdomar och barn som själva är föräldrar. Likt miljontals syriska barn har dessa barn levt genom konflikt och bombanfall.

Fler än 1.100 barn har anlänt sedan januari i år, och de når lägren i ett förtvivlat tillstånd. Enligt FN har minst 50 syriska och utländska barn dött sedan december under resan eller strax efter ankomst till lägren, till följd av nedkylning, undernäring eller sjukdomar.

Regeringen har uttalat en tydlig ambition om att skapa förutsättningar för att barnen ska kunna komma hem. Den humanitära situationen i lägren är allvarlig och barnen utsätts för mycket stora risker. Tiden är knapp och det är viktigt att svenska myndigheter når lösningar omedelbart.

Även barn i Syrien har individuella rättigheter. Sverige har enligt barnkonventionen och andra tillämpbara internationella konventioner ett ansvar för dessa barn, oavsett vilket val deras föräldrar gjort.

Regeringen och oppositionen har varit tydliga med att ingen part tror på att barn ärver föräldrars brott, att barnen inte har ansvar för sina föräldrars agerande. Det är hedervärt på alla sätt, även om det inte är grundfrågan.

Den stora frågan är varför det dröjer så lång tid för Sverige att agera.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Josefin Sjöö, ordförande för Rädda Barnen i Stockholms norra distrikt, Cecilia Ekstrand, ordförande för Rädda Barnen i Stockholmsdistriktet, och Bo Snellman, ordförande för Rädda Barnen i Stockholms södra distrikt

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt