Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ta-itu-med-hemglassbilarnas-signal-innan-ni-kritiserar-boneutrop/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ta itu med Hemglassbilarnas signal innan ni kritiserar böneutrop

Varför kan vi inte acceptera att vi lever i en mångkulturell värld? I det demokratiska Sverige har vi religionsfrihet. Att tillåta böneutrop i den ringa omfattning det är fråga om i Växjö kan inte anses utgöra något hot.

Varför är det så upprörda känslor kring frågan om att tillåta eller inte tillåta böneutrop i Växjö?

Kanske för att vi får höra argument som Mojtaba Ghotbis, att kraven på böneutrop kommer från islamiska fundamentalister. Det finns dock ingen hänvisning till källa för detta påstående. Att dessutom antyda att demokratin och världsfreden är hotad är att gå för långt i sin slutledning.

I det demokratiska Sverige har vi religionsfrihet. Att tillåta böneutrop i den ringa omfattning det är här är fråga om kan inte anses utgöra något hot mot Sverige eller svenskarna. Om böneutrop anses vara ett störande inslag i samhällsbilden bör vi kanske först ta itu med Hemglassbilarnas signal.

Varför i religionsfrihetens och demokratins namn kan vi inte acceptera att vi lever i en mångkulturell värld, med all den färgrikedom som det innebär?