Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ta-pengar-fran-inhyrd-personal-pa-karolinska/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ta pengar från inhyrd personal på Karolinska”

Nya Karolinska sjukhuset i Solna utanför Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

SVAR PÅ INSÄNDARE. Sänk de ekonomiska kraven på Nya Karolinska. Samtidigt måste pengar som används för inhyrd personal flyttas över till fast anställda, skriver Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Stockholm.

I maj 2019 var endast 10 av 28 vårdplatser vid barnkirurgen på Nya Karolinska disponibla. Arton platser var stängda på grund av personalbrist. Cirka 1 700 barn köade samtidigt i operationskön, i väntan på sin operation. De stängda vårdplatserna och den långa operationskön förklarades då ha en gemensam nämnare: personalbrist.

I november 2019 varslar ledningen på Karolinska universitetssjukhuset 250 läkare – var tionde läkare på sjukhuset – samt 350 undersköterskor, för att försöka komma tillrätta med sjukhusets skenande budgetunderskott. Sjukhusdirektören förklarar att patientsäkerheten inte är hotad, och att neddragningarna inte kommer att få några konsekvenser för sjukhusets patienter.

Samma politiker som beslutat, skapat och styrt Nya Karolinska tvingas nu fram i medierna för att förklara och försvara neddragningarna. Det är utan tvekan en utmaning för Irene Svenonius (M) och Anna Starbrink (L) att försöka motivera detta samtidigt som det felbyggda och feltänkta sjukhuset får hyra jourrum till sjukhusets jourläkare på ett närbeläget hotell.

I ett öppet brev från 153 barnläkare på Karolinska universitetssjukhuset redogörs för konsekvenserna av de omfattande varslen – för såväl patienter som personal. Läkarna redogör för ett gigantiskt kompetenstapp, med förödande konsekvenser för lång tid framöver.

Samtidigt som Karolinska universitetssjukhuset varslar var tionde läkare på sjukhuset och cirka 13 procent av sjukhusets omvårdnadsexperter, undersköterskorna, införs anställningsstopp på Region Stockholms övriga akutsjukhus, bortsett från det privata akutsjukhuset Capio Sankt Göran. På Sankt Görans sjukhus finns i dag en enda (!) vakant läkartjänst att söka.

Sverigedemokraterna i Region Stockholm har flera förslag för att förbättra situationen på Karolinska universitetssjukhuset. Vi vill se ett sänkt resultatkrav på sjukhuset, samtidigt som flera åtgärder måste vidtas för att förbättra arbetsmiljön och arbetsförhållandena för personalen på Karolinska och regionens övriga akutsjukhus. Att kunna flytta medel som används för dyr inhyrd personal till den fastanställda personalen är nödvändigt.

Att varsla vårdpersonal och införa anställningsstopp på akutsjukhusen samtidigt som vårdplatser hålls stängda och vårdköer växer på grund av personalbrist säger något om hur fel det har blivit i sjukvården i Region Stockholm. Dagens vårdpersonal och vardagshjältar förtjänar fler kollegor, inte färre.

Dagens patienter förtjänar en tillgänglig vård, i rätt tid. Det är upprörande att svårt sjuka barn och regionens patienter ska få ta konsekvenserna när politiken har misslyckats.