Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 14:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/taget-ar-inte-langre-ett-alternativ-efter-alla-forseningar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Tåget är inte längre ett alternativ efter alla förseningar”

Foto: Janerik Henriksson / TT

För mig är tåget inte längre ett alternativ. På grund av alla förseningar är det mer som ett skämt, något man kan skaka på huvudet åt, skriver den pensionerade piloten Mikael Karlin.

Jag har arbetat som pilot i hela mitt liv . Jag har flugit människor från A till B – det som nu anses som något fult, som förstör vår miljö och vårt klimat. Jag säger inte emot detta, det borde vara en självklarhet att åka tåg. Det gynnar miljön och är ett behagligt sätt att resa.

Numera är jag pensionerad och jag har gott om tid. Alltså borde jag åka tåg.

Flera gånger har jag provat detta färdsätt, men alltid med samma resultat – försening, av än den ena, än den andra anledningen. Det finns alltid något att skylla på.

Jag undrar mer och mer varför ett rikt land som Sverige inte kan ha en fungerande järnväg. Jag kan bara jämföra med min egen bransch, efter ett helt liv i luften. Det ska mycket till för att stoppa flyget.

Det är ett mycket mer komplicerat system än järnväg – men det fungerar! Varför? Är det mer kontroll av verksamheten? Bättre utbildad personal? Bättre vilja att lösa problemen innan de växer sig för stora? Effektivare byråkrati?

Frågorna är många och jag har inget svar. Däremot vet jag att när jag flyger, så kommer jag med största sannolikhet fram till min destination enligt tidtabell.

För mig är tåget inte längre ett alternativ. Det är mer som ett skämt, något man kan skaka på huvudet åt.

Samtidigt pratar politikerna sig varma för tåget som färdmedel. Men hur ska man övertyga folk att det är bättre att åka tåg – när det inte fungerar?

DN Åsikt 5 november 2018 kl 12

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.