Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tank-om-politikerna-inte-skyllde-allt-pa-flyktingar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Tänk om politikerna inte skyllde allt på flyktingar”

I stället för att klaga kan man hjälpa till på ett språkkafé för invandrare, anser insändarskribenten.
I stället för att klaga kan man hjälpa till på ett språkkafé för invandrare, anser insändarskribenten. Foto: Christine Olsson/TT

Hur skulle Sverige ha sett ut om vi letade lösningar och likheter i stället för syndabockar? Människor kommer att behöva eller vilja flytta på sig mer i framtiden, skriver läsaren Liv Linder.

Jag kan inte låta bli att undra hur Sverige sett ut om inte invandrare och flyktingar beskyllts för allt som är dåligt. Om inte människor från andra länder misstänkliggjorts, om det inte klagats så mycket på dem. Hur många fler fina möten hade det då blivit och hur mycket färre konflikter hade uppstått?

Tänk om den som tycker att invandrare borde lära sig bättre svenska i stället för att fylla sociala medier med klagomål hade ägnat tiden på ett språkkafé för att hjälpa någon av alla de som så väldigt gärna vill lära sig svenska men har få svenskar att prata med.

Tänk om människors rädsla för det som är annorlunda inte utnyttjats och uppmuntrats av främlingsfientliga politiker. Då kanske fler vågat upplåta ett gästrum eller en stuga åt nyanlända som då snabbare hade kunnat hitta trygghet och sammanhang här i Sverige.

Jag kan inte låta bli att undra hur Sverige sett ut om alla politiker letat lösningar i stället för syndabockar.

Människor kommer att behöva eller vilja flytta på sig mer i framtiden. Så hur tar vi bäst hand om varandra? Hur ordnar vi samhället bäst för oss alla? Genom att underblåsa olikheter och motsättningar och skicka människor till krig och oroligheter? Eller genom att lyssna på varandra, se de likheter som finns mellan oss människor och söka lösningar som leder till en trygg tillvaro för alla?

DN Åsikt 12 september kl 13

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.