Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tekniken-mojliggor-balans-i-livet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Tekniken möjliggör balans i livet

Det är inte tekniken som skapar stress och utbrändhet i dagens samhälle. Det är känslan av maktlöshet och att inte räcka till som gör att vi mår dåligt. Rätt använt kan teknik snarare hjälpa oss att få balans i livet och motverka negativ stress. Att konstatera att det var bättre förr är inte en konstruktiv lösning, vi behöver lära oss att utnyttja tekniken rätt och hantera de negativa konsekvenser som kan uppstå.

Rätta artikel

Minns ni när vi tvingades att fysiskt transportera oss till en plats för att kunna jobba? När vi stressade för att lämna barn på dagis, satt i långa bilköer och knuffades i tunnelbanan tillsammans med alla andra i det vi kallade ”rusningstrafik”? När vi fick bitska kommentarer från chefen om att vi jobbar halvtid när vi kom till kontoret senare än vanligt? Och när vi tvingades resa långt bara för att delta på ett möte? För många av oss är detta vardag idag, år 2016, och det är oerhört sorgligt.

Vi är många som kommit till jobbet med andan i halsen och en tung känsla av skuld. Skuld på grund av stress på morgonen som inneburit skrik och hårda ord i hallen innan vi säger hejdå för dagen. Skuld på grund av att man inte kan delta på dansuppvisningen i skolan, skuld på grund av att man borde hjälpt sin åldrande pappa att ta sig till vårdcentralen och skuld på grund av att man borde stanna hemma med ett barn som inte är helt friskt. Känslan av att inte räcka till är det som gör oss stressade, det är maktlösheten som gör att vi går in i väggen.

I dag erbjuder tekniken oss människor att jobba var och när vi vill. Oavsett om vi sitter vid köksbordet, på ett café eller på ett kontor. Vi har, rent tekniskt, möjligheten att ta mötet via Skype istället för att sitta i bilköer, vi kan beta av mail från köksbordet för att hinna med dansuppvisningen och det går utmärkt att sätta ihop presentationer och skriva ihop mötesanteckningar när man sitter på bussen. Det är ju tack vare tekniken och tack vare arbetsgivare som förstår möjligheterna med denna som vi kan få våra livspussel att gå ihop!

Vi människor befinner oss i ett skede där vi behöver lära oss hantera dessa nya förutsättningar. Vi behöver hitta sätt att stänga av för att kunna återhämta oss och det handlar om medvetna val i vardagen. Att lämna datorn och mobilen i hallen och undvika att fysiskt ta med dem in i hemmet kan vara ett sätt, att aktivt gå in i offline läge och stänga av mail kan vara ett annat. Som chefer i detta nya arbetsliv behöver vi coacha medarbetare att hitta balans i livet när yrkes- och privatliv flyter ihop. Detta är en oundviklig utveckling som vi alla behöver lära oss att hantera.

Det krävs rejält mycket utbildning av chefer och medarbetare därute, för att lära oss att utnyttja teknikens möjligheter på ett positivt sätt samt för att hantera de negativa konsekvenser som kan uppstå. Att konstatera att ”det var bättre förr”, som artikelförfattaren gör, är aldrig en konstruktiv lösning. Istället ska vi skapa medvetenhet om vad som orsakar stress och att aktivt jobba för att hantera denna.

Huvudinlägg: Ewa Wigenheim: Mobilen har förvandlat all tid till möjlig arbetstid

Repliker: Erik Heed: Vem styr dina val? Thomas Hjalmar Lindström: Varför kan vi inte bestämma över oss själva?