Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tekniska-utvecklingen-gor-att-nya-jobb-vaxer-fram/

DN Åsikt

DN Åsikt. Tekniska utvecklingen gör att nya jobb växer fram

Den tekniska utvecklingen leder visserligen till att arbeten försvinner, men nu tillkommer. Det visar den ekonomiska utvecklingen tidigare i historien. Därför är det inte särskilt troligt att medborgarlön kommer att behövas för att sysselsätta människor framöver heller.

Jag håller med John Berglund som hävdar att framtiden är oviss. Men något litet hum kanske vi ändå kan ha.

Berglund hävdar att 20 procent av befolkningen inte kommer ha lönearbeten om 25 år. Resonemanget härleds till digitalisering av samhället, artificiell intelligens och att jobben därför avvecklas i expotentiellt.

Låt mig beskriva några omvälvningar som tidigare skett och inte heller ledde fram till massarbetslöshet och krav på medborgarlön. När människan blev bofast blev det naturligtvis kris för alla jägare och samlare.

Som tur var fanns det jobb inom jordbruket. När jordbruket mekaniserades med traktorer försvann kanske 90 procent av rikets alla jobb. Som tur var behövdes folk i städernas fabriker och i samhällets byråkrati och service.

När datorerna tågade in på kontor och myndigheter på 90-talet försvann mängder med pappersskyfflare. De hittade nya jobb som kanske inte fanns tidigare. Akupunktör, webbdesigner, personal shopper är exempel på jobb som då inte fanns. Andra verksamheter (till exempel restaurang och friskvård) växte och fylldes med ännu mer folk.

Det kallas omställning och det är visserligen jobbigt för både individ och samhälle. Det har skett förut och kommer troligen ske även i framtiden. Exakt vad folk kommer jobba med om hundra år vet man inte.

Det är ändå troligare att de jobbar än att de sitter och väntar på att AI-maskinerna ska betala dem deras medborgarlön. Det som kommer ske har hänt förut – det är en bra ledstång i sianden om framtiden.