Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/teknologin-har-tagit-over-ingen-ar-narvarande-langre/

Insändare

Insändare. Teknologin har tagit över – ingen är närvarande längre

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Många stirrar ner i sina mobiler och missar att njuta av nuet. Teknologin har helt tagit över människors liv och format dem till smartphonemissbrukare.

Det är inte ett mått på hälsa att vara välanpassad till ett sjukt samhälle, menade den indiska filosofen Jiddu Krishnamurti. Krishnamurti dog år 1986 och fick således inte uppleva smartphone-invasionen, men hans citat får en ny dimension i dagens kontext.

I ett samhälle där man känner sig annorlunda om man inte ständigt glor på en skärm som alla andra. I en kultur där att titta sig omkring nyfiket när man är ensam snart klassas som psykopati. Nej, du ska titta ner, på skärmen, inte på folk runtomkring dig! Det spelar ingen roll om folk sitter och väntar på bussen, är på en bar eller sitter på en strandrestaurang i ett exotiskt land, smartphonerna är alltid där.

Så fort folk har tråkigt så ska de kolla Facebook. Människor klarar inte av att ha tråkigt längre eller att bara vara närvarande i nuet. De enda gångerna du ser dem le är när de tar en selfie med en selfiepinne. Titta så vacker jag är! Se hur fantastisk jag är! Hur perfekt mitt liv är! Jag gör så himla mycket roligt!

När ska det införas en psykiatrisk diagnos för detta? Smartphone-missbrukare. Här vill jag poängtera att precis som med alkohol så finns det bruk och missbruk. Smartphonen är inte endast av ondo och visst kan man hålla sig till måttligt, sunt bruk. Det är det systematiska missbruket som gör skada. Att kolla på Facebook var femte minut gör skada. Att ha parallella konversationer online samtidigt som du fikar med en vän gör skada. Att uppleva saker mest för att kunna ta foto på det som man sedan lägger upp på Facebook och Instagram gör skada.

Men att missa att njuta av nuet gör skada. Kanske är det bra att ha tråkigt ibland? Att ha tid att reflektera och tänka.

Vi lever i ett samhälle där alla är fastklistrade vid sin mobil, och ingen verkar reagera på det, ingen verkar tycka att det är onormalt. Teknologin har tagit över, ingen är närvarande längre. Många skulle kunna klassas som smartphone-missbrukare. Dessa är de välanpassade. Den som inte bryr sig så mycket om den nya tekniken anses konstig. Va, har du inte Facebook! Det trodde jag alla hade?

Det är inte ett mått på hälsa att göra som alla andra gör, det är inte hälsosamt att missbruka den nya teknologin. Vi lever i ett sjukt samhälle.