Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/till-regeringen-dags-att-ta-itu-med-forsakringskassan-och-arbetsformedlingen-pa-allvar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sjuka som inte kan arbeta måste få sjukersättning

Foto: Isabell Höjman/TT

Regeringen måste agera så att sjuka som enligt Arbetsförmedlingen inte kan att arbeta får sjukersättning i stället. Det är hög tid att sparka Försäkringskassans läkare, verkställa sjukintyg och lyssna till Arbetsförmedlingens bedömningar.

Äntligen har politiker och medier börjat diskutera problemen med att multisjuka arbetslösa tvingas stå inskrivna hos Arbetsförmedlingen i stället för att få sjukersättning, trots att Arbetsförmedlingen anser att de inte kan få eller klarar ett arbete.

För att få sjukersättning ska en person enligt Försäkringskassan inte vara förmögen att någon gång klara av att utföra någon som helst form av arbetsuppgift. Det innebär att man ska vara helt förlamad för att komma ifråga.

Har man blivit sjukskriven av sin husläkare eller specialistläkare gäller inte det heller. Då ska handläggarna på Försäkringskassan och deras läkare utreda om sjukpenning ska godkännas. Då går man på sina egna subjektiva uppfattningar baserade på hur man tolkar sjukintyget och ibland även hur handläggaren uppfattar den sjukskrivne under ett telefonsamtal på 5-10 minuter.

Låter patienten sjuk och hängig eller inte? När man är multisjuk med kroniska och/eller autoimmuna sjukdomar är verkligheten mer komplicerad. Men patienterna är de sista man lyssnar på.

Det här vansinnet måste få ett slut! Och det är bråttom.

I höst är det riksdagsval. Stackars de som är multisjuka och arbetslösa om Alliansen kommer till makten! Då finns inget hopp kvar. I borgerliga partier saknas värdighet och empati för de som inte har ork och förmåga att klara av att jobba. Det har vi redan sett exempel på under deras senaste två mandatperioder när sjuka skyfflades över till Arbetsförmedlingen och tvingades arbeta gratis i Fas 3, utan någon som helst hänsyn till hur illa de for.

Hur är det då ställt med den nuvarande regeringen? Den har kallat till sig Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att diskutera hur de ska kunna samarbeta bättre. Men det framgår inte när detta ska ske eller om regeringen avser att komma tillrätta med de stora problem jag nämner här.

Jag ska hjälpa regeringen på traven, för det är inte så svårt om viljan verkligen finns:

Sparka Försäkringskassans läkare eller ge dem nya arbetsuppgifter och lita på de läkare som känner patienterna bäst.

Se till så att Försäkringskassans handläggare verkställer det som står i sjukintygen i stället för att ifrågasätta läkarnas kompetenser och starta kostsamma utredningar i varje enskilt fall.

Lyssna till Arbetsförmedlingens bedömningar om enskilda personer när de kommit fram till att den sjuke arbetslöse inte kommer att klara av något arbete och att det inte finns arbeten som går att anpassa efter deras behov.

Svårare än så är det inte i praktiken, så jag ställer åter frågan till regeringen: Hur tänker ni göra?