Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 20:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/till-slut-forlorar-man-fortroendet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Till slut förlorar man förtroendet

När människor faller, hjälp dem.

Rätta artikel

Som en relativt ung man (25) har jag redan märkt hur många problem som finns med Försäkringskassan och läkare. Att man drabbats av depression i tidig ålder i ett samhälle som inte är upplyst om psykiska sjukdomar är problematiskt för hur ska man förväntas förstå själv vad som händer med en? När man väl gör det så känner man sig som lögnare för inte ens de som står en närmast förstår. Psykiska sjukdomar undviks att pratas om som om det smittade endast genom att yttra ord.

Jag själv sökte hjälp alldeles för sent för mina problem och det är också ett problem med psykiska sjukdomar, de hindrar dig ibland från att ens vilja söka hjälp. Efter många jobbiga år med psykisk och fysisk ohälsa så förväntas jag vara arbetsför för att läkare är rädda för att ge människor den vård de behöver. Jag tycker att medicinering ska undvikas så mycket som möjligt, men samtidigt så får man inte vara rädd för att medicinera sjukdomar som faktiskt behöver det. Att behöva gå till tre olika läkare innan någon tar en på allvar när man självmordsbenägen och knappt klarar av att sova, äta, leva och allt annat som krävs är skrämmande.

Till slut förlorar man det viktiga förtroendet för läkare, Försäkringskassan och kanske mänskligheten.

Vill ni som har makten att förändra vår värld till det bättre så förstå att mer press är inte alltid lösningen på problemet. Människor vill inte alltid utnyttja och lata sig, vi vill må bra och arbeta som alla andra. Det är ingen dans på rosor att leva på existensminimum och vara arbetslös, särskilt inte när man vet att man är ett känslomässigt vrak som inte har energi, vilja eller motivation till att bre en macka.

Tro på människor.