Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tillat-forsaljning-av-mellanol-i-matbutikerna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Tillåt försäljning av mellanöl i matbutikerna”

Bild 1 av 2 I dag säljs mellanöl och starköl med samma skatteklass på Systembolaget. I Finland och Norge, som också har statliga alkoholminopol, är det tillåtet med försäljning av mellanöl i matbutiker, skriver insändarskribenten.
Foto: arkiv
Bild 2 av 2 En ung man bär på tre backar mellanöl som han handlat i en närbutik i Stockholm 30 juni 1977, sista dagen då mellanöl fick säljas i matvarubutiker i Sverige.
Foto: Kent Östlund/TT

INSÄNDARE. Gör som Norge och Finland och tillåt försäljning av mellanöl i matbutikerna. Det skulle leda till att färre köpte alkoholstarkare öl på Systembolaget, skriver Ulf Jörgensen.

Den svenska alkoholpolitiken när det gäller öl är kontraproduktiv om det är så att man vill hålla nere alkoholkonsumtionen. I klassiska ölnationer som Danmark, Tyskland, Storbritannien och Tjeckien dricker man vanligtvis öl av mellanölskaraktär som har en alkoholhalt över 4 men mindre än 5 volymprocent och då i en lägre skatteklass och med lägre pris än de starkare sorterna.

Så icke i Sverige där utbudet av mellanöl är ytterst smalt och i samma skatteklass och prisläge som starköl som endast finns att köpa på Systembolaget. Eftersom prisskillnaden nästan är obefintlig väljer konsumenter ofta det starkare alternativet och inte sällan extra stark starköl (över 7 volymprocent) eftersom prisskillnaden är försumbar.

Dessutom finns folköl som håller 3,5 volymprocent att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Folköl ligger på ungefär samma prisnivå som de billigare starkölsalternativen på Systembolaget. Det medför att många hellre går till Systemet och väljer en starkare öl.

Hur pass väl överensstämmer detta med ambitionen att föra en restriktiv alkoholpolitik med sänkt alkoholkonsumtion? Jag är medveten om att det var tillåtet att sälja mellanöl i livsmedelsbutiker mellan 1965 och 1977 och att det avskaffades med intentionen att försöka stävja ungdomsfylleriet.

I dag ser omvärlden emellertid annorlunda ut. Det finns fler systembolagsbutiker med längre öppethållande och ett mycket större utbud av både inhemska och importerade ölsorter.

Dessutom finns egenimport av öl, vin och sprit från i synnerhet Tyskland. Numera finns också ett betydligt större utbud av restauranger med alkoholtillstånd, vilket gör att alkoholtillgängligheten är större än på 60- och 70-talen.

Svenska politiker borde fråga sig varför den vanligaste alkoholstyrkan ligger på över 4 men lägre än 5 procent i det så kallade ölbältet. Ställer man den frågan till bryggare får man svaret att öl ska ha en alkoholhalt på över 4 volymprocent för att vara fyllig, god och ha karaktär. I Norge och Finland som i likhet med Sverige har ett statligt alkoholmonopol kan man inhandla mellanöl i livsmedelsbutiker.

De två folkölsskatteklasserna på 2,8 och 3,5 volymprocent konstruerades för att passa in i alkoholpolitiken, men är smakmässigt en halvmesyr. De sorterna borde upphöra till förmån för ett mellan­öl med lägre skatteklass som kan säljas i vanliga livsmedelsbutiker till ett lägre pris än starkölen på Systembolaget. Självfallet bör lättöl och alkoholfri öl fortfarande finnas som ett alternativ.

Denna förändring skulle medverka till ett sänkt alkoholintag i ölkonsumtionen. Dessutom skulle svenska konsumenter kunna inhandla en god öl i livsmedelsbutiken utan att behöva besöka alkoholmonopolet.