Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tillat-hemundervisning-for-barn-som-vagrar-ga-till-skolan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Tillåt hemundervisning för barn som vägrar gå till skolan”

Hemundervisning förbjuds i de flesta fall genom en lagändring som beslutades av riksdagen 2010. Foto: Anders Wiklund/TT

Det är dags att återinföra hemundervisning som en möjlighet för barn inte vill gå till skolan. Om inte så sker tvingas svenska föräldrar att fly till Åland, skriver läsaren Johan Bring. 

Rätta artikel

Jag har två barn som lärde sig räkna och skriva förre förskolan. De är uttråkade, men tvingar sig till skolan.

Deras kreativitet sinar eftersom de måste utföra alla repetitiva uppgifter och känner sig stressade över att inte hinna med det de vill. Det är så här ”barnasinnet”, som det talas så väl om, försvinner, tänker jag. Det egna kunskapstörstandet, uppfinnandet och den spontana kreativiteten, leken, ersätts med plikttrogenhet och att ställa sig i ledet.

Lärare som inte kan inspirera genomskådas av vissa barn och de förstår inte längre meningen med vad de utsätts för.

Samhället borde erbjuda skola till de som behöver eller av annan anledning vill ha den. Låt andra funktioner leta efter promillen som har svåra hemförhållanden eller vägrar sina kunskapstörstande barn utbildning.

Dagens system plockar fram elever som är bäst på att ställa sig i ledet och vill visa sig duktiga för auktoriteter eller tävla. De som vill lära sig för sin egen skull baserad på egen lust blir det svårare för.

En lång väntan tills skolgång och den ”fria” barndomen är slut. Förhoppningsvis finns en gnutta energi kvar som kan spira för någon efter gymnasiet och högskola. Eller så förblir de sovande och omedvetna om sig själva hela livet. 

Allt detta tänker vi föräldrar på medan politiker basunerar ut budskap om ”tidigare betyg” och ”hårdare tag”. Låt de som vill ge sina bångstyriga värstingbarn hårdare tag och tidigare betyg. Men låt oss andra få slippa vara  en del av ert elände.

Vi med kreativa barn letar allt mer desperat efter andra platser på jorden där de i fred kan utveckla sina intellekt. Åland tillåter hemundervisning, läser vi. Det finns bloggar som ” Den andra resan” som beskriver en svensk egenföretagande familj på flykt från skolplikten.

Deras barn har genom hemskolning nått långt över förmågan för elever på statligt skolade barn och har fått resa världen runt på kuppen och det har inte kostat Sverige en skattekrona. Dock har familjen tvingats flytta utomlands, lämna släkt och hem, för att slippa skolplikten och förbudet mot hemundervisning som skapades 2011.

Det kanske märkligaste av allt är att det är moderater och andra borgerliga som kallar sig ”liberala” och ”frihetliga” som med nöje påtvingar oss att göra avkall på större delen av hela vår uppväxts frihet. Vår barndom, den tid då individens karaktär och värderingar skapas. 

Kära politiker, är mer tvång och systematisering rätt väg att gå? Har den vägen någonsin varit bra historiskt? Är det något vi vill utsätta det finaste vi har för? Är det inte dags att åter tillåta hemskolning, åtminstone.