Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 07:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tillfalligt-importstopp-tar-vara-pa-svenskt-kott-under-torkan/

DN Åsikt

DN Åsikt. Tillfälligt importstopp tar vara på svenskt kött under torkan

Ett tillfälligt importstopp för att ta vara på ett ovanligt stort utbud av svenskt kött på grund av sommarens torka är en bra idé. Vi kommer knappast att svälta ihjäl om vi har ett inhemskt överskott.

Ett temporärt importstopp av kött kanske inte är en sådan dum idé, om alternativet är att nödslakta och förstöra kött från djur som Åsa Augustsson skriver om. Tyvärr verkar Ulf Jonas Paulsson ha missat poängen, eftersom Åsas förslag inte var ett permanent importstopp, utan bara en tillfällig lösning så vi kan ta tillvara på den inhemska produktionen. Det låter som en bra idé.

Varför ska vi föda upp djur för att sedan bara kassera dem? Det låter helt galet på alla sätt och vis. Det här handlar inte om köttfri måndag, eller hela veckan, utan om att det tillfälligt finns alldeles för mycket boskap som nu kanske kommer att brännas upp som skräp i stället för att kunna tillvaratas på ett riktigt sätt.

Bara för att Sverige skulle ta en köttimportspaus betyder det knappast att vi kommer att svälta ihjäl om vi har ett inhemskt överskott. Om djuren inte slaktas kanske det inte kommer att finnas tillräckligt med spannmål så det räcker till att föda både djuren och folk, vilket betyder att Sverige kommer att behöva importera mer spannmål utöver kött.

Men det är kanske bättre att vi importerar mer än att vi ska ta till vara på den mat som produceras på hemmaplan?