Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tobaksforbudet-forsta-steget-i-ratt-riktning/

DN Åsikt

DN Åsikt. Tobaksförbudet första steget i rätt riktning

Stora framsteg har gjorts i de förhållanden vi har till alkohol och tobak. Att förbjuda alkohol i dag vore optimalt, men inte samhällsmässigt genomförbart.

Nej, ett förbud mot tobaksbruk är inte viktigare än exponeringen av alkohol. Men detta förmodligen om prioriteringar – och vad man i dag faktiskt kan få beslutat i ett utskott. Ett tobaksförbud är steg riktning mot ett sundare levnadssätt, och ett säkert steg att börja med.

Om vi tittar på tidigare försök till förbud så har det inte gått så bra som många kanske har hoppats, men det bevisar även att ambitionen till att skära ner, eller helt förbjuda, användandet av alkohol existerar. Du är inte ensam i den åsikten, och redan 1922 så var det hela 48,8% av den röstande befolkningen positiva till ett förbud.

I dag ser samhället dock lite annorlunda ut, och vi i Sverige har en spritkultur som är globalt känd som föga hälsosam. Samhället är inte redo att ta avstånd från alkoholen, men vi är kanske redo att börja röka mindre? Ett alkoholförbud skulle innebära fler vodkabilar som kör runt tveksamt tillverkad sprit, helt utan ålderskontroller, mängdkontroller och sådant som vi i Sverige faktiskt delvis har tack vare Systembolaget. Marknaden skulle vara fri för den som vill ta den … och dessa 160 miljarder per år skulle öka. Visst skulle den kostnaden sjunka, men momsintäkterna från spritförsäljningen i Sverige skulle försvinna, en ganska stor intäkt. Skulle vi spara några kronor eller skulle andra delar av samhället bli belastade med ökade utgifter som resultat?

Personligen ser jag hellre att försäljningen av alkohol sker i en kontrollerad miljö som i dag, om än kanske med vissa förbättringar, än att något som är en sådan självklarhet i samhället plötsligt bara tas bort.

Många skulle må bra av det – men många skulle bli arga. Sedan kan man debattera hur lönt det är att dalta med folk som blir arga för att de inte får sin sprit, men vi kan inte endast ta hänsyn till den enskilde utan det är landets intresse som måste beaktas i dessa beslut.

Samtidigt säljer Systembolaget alkoholfria alternativ i rekordmängder, vi har fått en aktivare livsstil och många av dagens ungdomar avstår idag både alkohol och tobak till fördel för andra sysslor. Kanske håller våra framtida generationer på att utveckla ett samhälle där alkohol inte har en lika central bild i livet? Men tobak är, baserat på hur dagens samhälle ser ut, det mer logiska alternativet att börja fasa ut än vad alkohol är.

Tids nog kommer alkohol att även den att försvinna, det hoppas jag. Men inte redan nu.

Anne-Sophie Sriwong: Är användning av tobaksvaror värre än att dricka alkohol?