Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/trafikborgarradet-tummar-pa-sanningen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Trafikborgarrådet tummar på sanningen

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) hävdar att motorcyklar betalar lägre parkeringsavgift än bilar i Stockholms stad. Det är inte sant om man tar hänsyn till att motorcyklar upptar avsevärt mindre yta. Tar man med det i beräkningen betalar motorcyklar upp till fem gånger såg hög avgift.

Daniel Helldén hävdar i sitt svar på DN Åsikt att parkering för motorcykel är betydligt billigare än bilar.  Han skriver att motorcykel och moped klass 1 på dessa platser parkerar ”till en femtedel av kostnaden för en bil”.

Det är sant, men det stämmer bara i taxeområde 1, inne i själva city. Ju längre ut från city man kommer, desto mindre stämmer detta. I taxeområde 5 betalar en motorcykel samma taxa som en bil, trots att motorcykel upptar mycket mindre yta. Tar man motorcykelns avsevärt mindre parkeringsyta med i beräkningen betalar motorcyklar upp till fem gånger så hög avgift som en bil per ytenhet.

Om det inte finns en motorcykelparkering och man i stället parkerar i en vanlig ”bilruta” är avgiften densamma som en bil. Så har det alltid varit. Det är inget konstigt eftersom man i det fallet upptar en bilplats.

Det är däremot konstigt att om flera motorcyklister delar på en bilruta ska alla som står i rutan betala avgift som en parkerad bil. I det fallet betalar motorcyklister flera gånger högre avgift än vad bilister gör för samma utrymme.

Hur man kan få ovanstående till att parkering för motorcykel är” betydligt billigare än bilar" förstår jag inte. Men så är jag inte politiker heller.