Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/trafikverket-maste-satta-klimatet-fore-bilismen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Trafikverket måste sätta klimatet före bilismen”

Essingeleden i Stockholm är landets mest trafikerade vägsträcka.
Essingeleden i Stockholm är landets mest trafikerade vägsträcka. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Politikerna måste bli tydligare med att klimatmålet är överordnat biltrafiken för Trafikverket. Om vi inte klarar att rädda klimatet lär världen bli så förändrad att eventuella nya bil­vägar inte är särskilt meningsfulla, skriver Ingela Björck.

Trafikverket är en schizofren myndighet. En del av verket, den största, agerar utifrån sina trafikprognoser. Dessa tyder på att biltrafiken ska växa med över 30 procent mellan 2014 och 2040. Då behövs många nya vägar, tycker Trafikverket, och stödjer en rad utbyggnadsprojekt runt om i landet.

En annan del av verket är inriktad på det så kallade hänsyns­målet, där hänsyn ska tas till klimat, hälsa och lokal miljö. Då blir det inte alls självklart att bygga ut, utan då bör i stället biltrafiken minska med upp till 40 procent per person för att klimatmålen ska kunna nås.

Varför är inte klimatmålen överordnade? Om vi inte klarar att rädda klimatet lär världen bli så förändrad att eventuella nya bil­vägar inte är särskilt meningsfulla.

Möjligen inser Trafikverket detta, men uppdraget är luddigt. Det står till exempel på ett ställe att ”funktions- och hänsynsmålen är jämbördiga”, det vill säga att det är lika viktigt att tillgodose bilismens som klimatets intressen, trots att dessa mål är motstridiga.

Här måste politikerna bli tydligare och med kraft hävda Sveriges klimatmål. Vi medborgare måste acceptera att biltrafiken ska minska.

Även om det är bekvämt och praktiskt att åka bil, vad är i slutändan viktigast – att ha det bekvämt och praktiskt ett tag, eller att se till att det samhälle vi är vana vid kan klara sig in i framtiden?