Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/trangseln-pa-akutmottagningen-inte-forsvarbar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Oacceptabel trängsel på Danderyds akutmottagning”

Trycket är storot på personalen på Danderyds sjukhus akutmottagning. Foto: Lisa Mattisson

Platsbristen på akutmottagningen på Danderyds sjukhus är omfattande, och i en miljö där liv kan stå på spel utsätts patienter och personal för oacceptabla påfrestningar, skriver patienten Roland Franzén.

Rätta artikel

Vissa upplevelser sätter sig stadigare än andra. Mitt senaste besök på Danderyds sjukhus akutmottagning väckte en del frågor. 

Till en början var allt till belåtenhet. Inskrivningen gick fort och väntrummet var stillsamt. Detta följdes av ett snabbt och trevligt omhändertagande.

Därefter vidtog den välkända proceduren med att invänta diverse analyssvar och läkarutlåtanden. Även detta följde rutinerna och jag placerades på en säng bakom ett skynke. Med lite tur dök trevliga medpatienter upp och dialoger kring gemensamma upplevelser runt hälsa och diagnoser utspann sig.

Efter hand var det inte bara fråga om ”rumskamrater” bakom skynken, utan sängar placerades även i gångutrymmena. 

Samtidigt med detta skulle patienterna undersökas, behandlas, medicineras, förberedas för transport till annan avdelning och i vissa fall tröstas – hela tiden av en hårt jobbande, men ändå vänlig och tillmötesgående personal.

Så småningom kommenterade jag trängseln, varpå min kära hustru lätt uppbragt säger: ”Då skulle du se resten av avdelningen och väntrummet”. Verkligheten uppenbarade sig i sin fulla prakt när jag en stund senare fick order att ta en promenad. 

Överallt trängdes patienter och sängar. Och mitt i allt detta skulle ett medicinskt omhändertagande – professionellt, ansvarsfullt och helst med ett leende och vänligt tilltal – praktiseras. 

Minst sagt överraskad, för att inte säga lätt chockad, återvände jag till min plats där jag blev föremål för vidare behandling innan läkaren gav mig klartecken för hemgång. Då hade klockan passerat 21 och mer än tolv timmar hade passerat sedan inskrivningen. Nämnas bör att det fanns andra patienter som varit på plats längre tid än så.

Låt mig klargöra att detta inte är någon kritik riktad mot sjukhuspersonalens omhändertagande. Jag vill i stället vända mig till politiker och beslutsfattare som ansvarar för planering och dimensionering av livsviktiga resurser inom vår sjuk- och hälsovård. 

Genom ren och skär inkompetens utsätter man patienter och personal för påfrestningar som är fullständigt oacceptabla, och detta i en miljö där liv kan stå på spel.

Som vårdtagare på en brits i en sjukhuskorridor önskar man sig att det vore möjligt att placera ansvariga beslutsfattare i samma situation för lite verklighetsstudier. Dessa bör återgå till skrivborden och komma upp med åtgärder mot ovanstående problem. 

Jag är väl medveten om att det i detta nu byggs en ny akutmottagning på Danderyds sjukhus, men att låta det gå så här långt innan brister åtgärdas är oförsvarligt. 

Till sist, men ändå främst: hatten av för er som skötte om mig och mina medpatienter.