Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/transportstyrelsens-problem-ar-upphandlingsforfarandet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Transportstyrelsens problem är upphandlingsförfarandet

Offentlig sektor bör köpa sin IT på kran från säkra molntjänster istället för att köra hemmasnickrat. Detta för att det är säkrare och effektivare.

Jag har en bakgrund från IT sedan 1986 i flera olika roller, nu senast som teknisk säljspecialist på molnlösningar, vilket innebär att jag pratat IT-lösningar, upphandlingar och molntjänster med tillhörande säkerhet med några hundra IT-chefer och andra inom offentlig och privat sektor.

Låt oss titta på Karl Ljungvalls argument.

Statsförvaltningen behöver inte ett samordnat synsätt och system för IT. Statsförvaltningen har redan det, och det har ju nu visat sig inte fungera. Av samma skäl som centralt styrda lösningar aldrig brukar fungera speciellt bra i det långa loppet. Det är statsförvaltningens bristande kompetens som är problemet, och då kan det inte vara en lösning att använda den inkompetensen för att lösa problemet.

Jag pratade med en rekryterare i början av denna vecka och hon berättade att hon försökt leverera mycket kompetenta konsulter för 800 kronor i timmen, men att Transportstyrelsen valde att ta in betydligt mindre kvalificerade konsulter för 400 kronor i timmen. I kronor räknat är det billigare, men resultatet blir därefter.

Det myndigheter har att förhålla sig till just nu är molnlösningar, inte den typ av outsourcing som gjordes av Transportstyrelsen. Skälet är att de är betydligt säkrare än lösning på plats. Vilket förutsätter att personalen som beslutar om systemen och driftar systemen är erfarna, säkerhetskollade, certifierade, kunniga och organiserade på ett sätt som gör deras utförda arbete transparent och möjligt att utvärdera och säkerhetstesta. Open source innebär att man har många duktiga skrotnissar inne som kan trolla fram lösningar, men de har sällan något övergripande tänk på det sätt som till exempel Microsoft och andra stora aktörer har. Microsofts partners, om vitar dem som exempel, har rullat ut otaliga mycket stora projekt till organisationer med tusentals eller tiotusentals anställda med gott resultat, även som molnlösningar - så det är inte där skon klämmer.

Karl Ljungvall pratar om mallar och att ta fram gemensamma lösningar för statsförvaltningen för att göra saker och ting effektivare. Han vill ersätta Office med något annat för att göra .... vad?  Microsoft har ju tagit fram en lösning som är världsstandard för företag och myndigheter för att hantera information. Office 365 är en molnlösning som nu håller på att bli standard även inom offentlig sektor. För att den anses säker. När man tittar på outsourcing och utländska servrar så kommer det nämligen ner til detaljer: vilka säkerhetscertifieringar finns, är lösningen säker, finns det backup, kan någon bryta sig in i systemen, är allt krypterat? När det gäller Microsoft är svaret att allt ÄR säkert, och det som hänt på Transportstyrelsen kan inte hända i de molnlösningar Microsoft tillhandahåller - såvida servrar inte läggs till på ett felaktigt sätt.

Det mest grundläggande problemet med offentlig förvaltning och IT är att Axel Oxenstierna beslutade att svenska myndigheter skulle vara självständiga i sina beslut och att upphandlingarna inte har säkerhet och kompetens som centrala värden vid upphandlingar. Många myndigheter väljer just den väg Karl Ljungvall föreslår, men det är det som är problemet, inte lösningen. I den nya digitala tidsåldern köper man tjänster i molnlösningar och man behöver inte bry sig om de underliggande servrarna och infrastrukturen. Leverantörerna garanterar, oftast, säkerhet och regelefterlevnad. Om några år hoppas jag att alla myndigheter i Sverige har lyft upp sina lösningar, i sin helhet, i molnet, så att de slipper göra den typen av upphandlingar som nu sänkte Transportstyrelsens trovärdighet i avgrunden.

Om det finns en läxa att lära så är det att alla myndigheter bör ha en enterprisearkitekt, en relevant säkerhetschef (som generaldirektören respekterar) och att alla myndigheter pratar med kunniga leverantörer som inte bara nickar och håller med vid upphandlingar. Och man bör köpa säkra tjänster i molnet istället för att köra hemmasnickrat.

Om Karl får sin vilja igenom så skulle det vara att gå tillbaka till 70-talet och göra politiker till IT-chefer - och det vore en katastrof som skulle få Transportstyrelsen att se proffsiga ut.