Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 08:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/trasiga-jeans-ar-ett-han-mot-allt-miljoarbete/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Trasiga jeans är ett hån mot allt miljöarbete”

Foto: Anette Nantell

Att människor köper byxor som är trasiga redan från början är inget reellt miljöproblem. Men det symboliska värdet är oerhört och går knappt att överskatta. Det är ett hån mot allt miljöarbete och hållbarhetstänk, skriver läsaren Lars Thulin.

Rätta artikel

Ni har väl alla sett dem på gator, torg och tunnelbanor – personer som går i jeans som är sönderslitna på lår och knän. Och förmodligen vet ni att plaggen kommer i detta skick från fabriken och att de säljs till samma pris som ett par hela byxor.

Jag tänker på de sömmerskor, i exempelvis Bangladesh, som sytt byxorna. De sliter under mycket hårda villkor men jag antar att de, precis som alla som arbetar i jobb som kräver skicklighet, har en yrkesstolthet. Att de vid arbetspassets slut känner någon grad av tillfredsställelse över att de fått alla sömmar på plats, att storlekarna stämmer och att fickorna sitter där de ska.

Men jag undrar hur de mår när de vet att samma byxor strax efteråt lämnas över till andra som med verktyg sliter sönder plaggen.

Tänk om vi gjorde likadant i fordonsindustrin: vid köp av en fin Mercedes för en halv miljon kronor kan vi beställa en tekniker som går runt bilen och med hammare slår bucklor i stänkskärmar och dörrar. Efter följer hans kollega som fyller skadorna med syra för att säkerställa en snabb och aggressiv rostprocess.

Helt absurt: javisst! Men samma princip som för de trasiga jeansen: javisst!

Fast, tänker du kanske – vad är problemet? Om det finns kunder som är så oerhört korkade att de vill köpa förstörda kläder till fullt pris, är det väl deras ensak. Klädkedjorna tjänar sina pengar och fabrikerna i Bangladesh får betalt för jobbet. Alla nöjda och glada?

Nej, jag menar att det här är stort miljöproblem. Inte reellt, vår plågade planets chans till en framtid avgörs inte av om några går med trasiga byxor eller inte – så enkelt är det dessvärre inte. Men det symboliska värdet är oerhört och går knappt att överskatta.

För här kommer vi från västvärlden in i länder med fattigdom och miljöproblem som många nog har svårt att föreställa sig. Vi utnyttjar mycket av deras arbetskraft: från det svettiga jobbet på bomullsfälten till slitet vid vävstolar och symaskiner. Vi använder enorma mängder av deras färskvatten för att färga tygerna. De kemiska restprodukterna från denna process hamnar sedan i miljön runt fabrikerna. 

När vi på detta vis belastat planeten i allmänhet och det berörda utvecklingslandet i synnerhet, vad gör vi då? Jo, i en sista ansträngning låter vi produkten bli förstörd så till den milda grad att den för varje vettig människa blir oanvändbar. Och detta innan någon ens stoppat fötterna i byxbenen! Det är cynism och ett hån mot allt miljöarbete och ett slag i ansiktet på alla som försöker att utnyttja resurserna på vårt enda klot på ett vettigt sätt.

Så kära miljömedvetna konsumenter – nästa gång en klädkedja som säljer trasiga jeans mumlar något om miljötänk och långsiktigt hållbarhetsarbete, låt oss förenas i ett hånskratt. Liksom nästa gång en person med jeanstrasor slafsande runt låren nämner att ansvar för planeten är viktigt.