Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Tror ni tonårspojkar funderar på straffsatser?

Foto: Roger Turesson
Foto: Roger Turesson

Det som behövs är ett förebyggande samarbete mellan bland andra polis, socialtjänst, skola, sjukvård, kyrkor och föräldrar. Och fritidsgårdar.

Apropå lag och ordning som kommer att bli en av årets stora valfrågor. Vi måste sätta in fler poliser - och till och med militär – mot den tunga organiserade kriminaliteten och se till att straffen blir hårdare, har flera partier hävdat.

Men vad menar de då? Ska polis och militär jaga skatteflyktingar, brevlådeföretag och de som ringer upp pensionärer och får dem att satsa sina sparade pengar i någon fond som inte finns? Nej, det politikerna framför allt avser är de vilsna tonårspojkar som enskilt eller i gäng eldar upp bilar, kastar sten på ambulanser eller skjuter skarpt på varandra, i avsaknad av ett meningsfullt liv och framtidsutsikter. Men vem tror att de sätter sig ner och funderar på straffsatser innan de gör något olagligt?

Det här är ganska nya företeelser i Sverige, det går fortfarande att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen. Ungdomar som befinner sig i eller riskerar att hamna i utanförskap måste få en chans att bli integrerade och respekterade, och att klara grundskolan för att kunna bygga sig ett liv.

Polis behöver sättas in i akuta situationer och brotten behöver klaras upp, absolut. Men framför allt behövs det ett förebyggande samarbete mellan polis, socialtjänst, skola, sjukvård, kyrkor, frivilligorganisationer, föräldrar, bostadsföretag, bibliotek med flera – särskilt riktat till vissa bostadsområden och skolor. Bra initiativ och exempel finns.

Och det behövs fritidsgårdar som ger unga i riskzonen möjlighet att möta andra ungdomar och vuxna. De kan ha olika inriktning, men måste vara kvällsöppna. Kvällsöppna bibliotek är inga fritidsgårdar, McDonalds är ingen fritidsgård, gatorna är inga fritidsgårdar.

Finns det något parti som är berett att driva dessa frågor i valrörelsen? Som kan skaka fram de eldsjälar som behövs för att få samarbete och mötesplatser till stånd? Som kan skaka fram de pengar som behövs till öppna fritidsgårdar? Som kan se att det är detta lag och ordning till stor del handlar om?

 

 

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.