Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Regeringen måste ge nya direktiv om LSS

Manifestation för 
funktionshindrade i Stockholm 2016.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Manifestation för funktionshindrade i Stockholm 2016. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter en lång tid av hård kritik mot regeringen i LSS-frågan försäkrar statsministern att några ”plötsliga försämringar” inte kommer att ske. Men vi som är rörelsehindrade känner oss inte lugnade. Menar regeringen allvar måste den ge utredningen nya direktiv – innan det är för sent.

Efter att SVT Nyheter avslöjat att Gunilla Malmborg, regeringens utredare av LSS (lagen om stöd och service för vissa rörelsehindrade), föreslår kraftiga nedskärningar i rätten till assistans tog statsminister Stefan Löfven (S) avstånd från vissa av förslagen. Men i förbundet Unga rörelsehindrade är inte oron mindre för det. Det är tydligt att LSS är under attack.

Regeringen måste ändra direktiven till utredningen. I direktiven ingår besparingskrav, vilket innebär att förslagen ska leda till minskat antal timmar och användare. Det är därför som utredaren lägger fram förslag på nedskärningar.

Man kan tycka att utredningens förslag bara är förslag och att ingenting ännu är spikat. Men utredningen har pågått i snart två år och har enbart åtta månader kvar innan den ska läggas fram. Att man i slutänden inte skulle lägga fram något av de förslag man kommit fram till efter två års utredning vore märkligt.

På grund av besparingskraven föreslår utredaren att man ska sätta en åldersgräns för insatsen personlig assistans. Enligt förslaget ska varken barn under tolv år eller äldre över 80 år få assistans, utan hänvisas till andra insatser som alla är knutna till hemmet.

Statsministern lovade vid riksdagens öppnande 2015 att regeringen ska stärka barns rättigheter genom att göra FN:s barnkonvention till lag. Barn ska ha rätt att vara barn. Men med den föreslagna insatsen ”omvårdnad och stöd för barn”, som är tänkt att ersätta personlig assistans för barn under tolv år, skulle bli verklighet innebär det att barn som lever med funktionsnedsättning i stället blir vårdobjekt och hamnar i husarrest.

Detta skulle försvåra för barn att kunna ha en aktiv fritid och umgås med kompisar utan föräldrar. Den föreslagna insatsen är ett hot mot barns sociala utveckling och därmed strider mot FN:s barnkonvention. Låt inte den, eller något annat förslag som begränsar barns frihet, bli verklighet.

På grund av besparingskraven föreslår utredningen också att personer som behöver hjälp med så kallade grundläggande behov i mindre än 20 timmar i veckan inte ska ha rätt till personlig assistans, ett förslag som Löfven valt att inte uttala sig om. Det är oroväckande eftersom utredningen inte har förslag på någon insats som ska ersätta den personliga assistansen för de som enbart behöver hjälp med praktiska behov.

Till exempel kan man ha behov av toaletthjälp på jobbet, i skolan eller på universitetet, hjälp med på- och avklädning och dusch vid träningen, hjälp att kommunicera på det partipolitiska mötet eller hänga med barnen på deras fritidsaktiviteter. Vi tror att förslaget kommer att drabba många unga som i dag själva har assistans genom kommunerna eller vars föräldrar har det.

Om förslaget går igenom måste utredningen lägga fram förslag som innebär att personer som är i behov av assistans ska ha fortsatt möjlighet att kunna studera, arbeta och utöva fritidsaktiviteter, eller så måste regeringen uttala att detta förslag är orimligt och ändra besparingskraven i direktiven.

Det ansvariga statsrådet Åsa Regnér (S) träffar oss i rörelsen för funktionshindrade några gånger per år. Men lyssnar på oss, det gör hon inte. Än mindre tar ministern till sig av vår kritik. Vi har gång på gång betonat vikten av våra rättigheter och lyft att vi, som många andra, har jobb och studier. Gång på gång har vi också kritiserat direktiven för utredningen.

Direktiven måste ändras, innan det är för sent. Förslag från en utredning som lyder sina besparingskrav kommer innebära en markant försämring i levnadsvillkor för många personer, främst unga. Förslaget innebär inte en modernisering av LSS – det är ett stort steg tillbaka.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér meddelar via sin pressekreterare att hon inte tänker svara på inlägget.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.