Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/trottsamma-och-subjektiva-generaliseringar-om-man/

DN Åsikt

DN Åsikt. Tröttsamma och subjektiva generaliseringar om män

För några årtionden var det oerhört vanligt att män uttryckte de mest löjliga nedsättande omdömen om kvinnor. I dag är det socialt oacceptabelt att påstå att kvinnor är något slags lägre stående varelser, men om män kan man påstå näst intill vad som helst, utan faktagrund än det egna tyckandet. Det är märkligt att fånigheterna lever vidare, men med omvända förtecken.

I början på 80-talet var jag och min fru på en skidresa i Österrike. En dag åkte vi med en buss genom Innsbruck och vid ett tillfälle fick bussföraren stanna och vänta när en osäker bilförare behövde flera försök för att fickparkera. ”Typisk kvinnlig bilförare”, muttrade chauffören. Flera svenskar på bussen, såväl män som kvinnor, skakade på huvud och muttrade om töntigheter. Hade samma situation utspelats idag i Sverige med en kvinnlig busschaufför, som muttrat över typiskt manliga klantiga bilförare, så hade det ansetts helt acceptabelt.

För i dagens Sverige kan man påstå i stort sett vad som helst om män i allmänhet, och det anses såväl intressant som värt att diskutera. Jan-Erik Ståhl anser till exempel att han vet att män som är dåliga på att ställa frågor till kvinnor också är dåliga på att ställa frågor till män. Var finns faktaunderlaget till det påståendet? Egna mätningar och studier? Adam Rääf tycker att han har blivit medveten om en personlig egenskap, som han sedan gör något åt. Det tycker jag är bra gjort, men hur generellt är det problemet bland män, och är det kanske precis lika vanligt bland kvinnor?

Det finns också såväl män som kvinnor som påstår att alla män är möjliga våldtäktsmän. Påståendet hade kanske varit intressant i sak om det hade funnits något vetenskapligt stöd som är aningen mer avancerat än konstaterandet att så gott som alla personer som döms för våldtäkt av kvinnor är män.

Genom åren har jag träffat såväl män som kvinnor, som har varit fantastiska på att ställa frågor och sedan lyssna intensivt på en motpart. Jag har också träffat massor med män och kvinnor som har varit helt upptagna av sig själva. I en del situationer kommer jag på mig själv med att vara en usel lyssnare, och vid andra tillfällen har människor givit mig beröm för att jag verkligen har tagit mig tid att visa intresse och lyssna på vad de har att berätta. Att pådyvla kvinnor och män stereotypa egenskaper, baserat på eget tyckande är inget annat än skapande av fördomar. Färgade är inte mindre intelligenta än vita, finländare är inte medfött mer flitiga än norrmän och så länge det inte finns ordentligt utförda vetenskapliga studier som bestyrker det, så kan man inte utan vidare påstå att män är sämre lyssnare än kvinnor.

Eller så kan man påstå det, men då måste man finna sig i att ta emot  synpunkter på olika slags egenskaper hos människor baserade på tyckande om etnicitet, kön och sexuell läggning. Och det vill vi väl inte uppnå?