Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 23:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tv-journalister-dras-med-i-hardnande-tonlage/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Tv-journalister dras med i hårdnande tonläge”

Programledarna i Sveriges Televisions ”Agenda”: från vänster Camilla Kvartoft, Anna Hedenmo och Mats Knutson. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

INSÄNDARE. Skarpa frågor till makthavare ska ställas i ett neutralt tonläge. Tyvärr finns tecken på att det hårdnande tonläget i det offentliga samtalet sprider sig till journalistiken, skriver Per Jonasson.

Det har på sistone talats om den hårda tonen som råder i politiken. Nu har smittan tydligen spridit sig till journalistiken.

Anna Hedenmos intervju i söndagens SVT:s ”Agenda” med den nyligen tillträdda arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) var obehaglig att lyssna på. Ideliga avbrott, ideliga omfrågningar.

När jag läste sociologi fick man lära sig att intervjuaren gärna skulle ha skarpa frågor men själv skulle man ha neutral ton. Det kan man knappast säga att Hedenmo praktiserade i den intervjun.

Hedenmos kollega Anders Holmberg skapar ibland samma hopplösa intervjuer. Vid ett tillfälle räknade jag till sju tillfällen där han robotaktigt upprepade: ”Jag måste fråga igen ...” utan att lyssna på svaren.

Anna Hedenmo måste förstå att som fackföreningsordförande och som minister har man olika roller och olika ansvar inåt den organisation man representerar och svaren blir därefter.

Goda förebilder som intervjuare är lugna Mats Knutson och Camilla Kvartoft. Där blir det skarpa frågor, men inte skarp ton.