Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tv4-skyddar-ystadsbarnens-integritet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”TV4 skyddar Ystadsbarnens integritet”

Kultur- och utbildningsförvaltningen i Ystad kommun hade ansvaret för de fem barn mellan 4 och 18 år som under flera år hölls instängda av sina föräldrar innan de omhändertogs. Foto: Johan Nilsson/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. TV4:s program ”Kalla fakta” har i sin granskning av fallet med fem barn i Ystad som isolerades av sina föräldrar gjort en avvägning mellan allmänintresset och skydd av barnens integritet. Till skillnad från jurister är vår roll är att granska myndigheternas agerande, skriver Kalla faktas chef Jonas Alsgren.

Fallet med de fem barn i Ystad som avslöjades av tidningen Sydsvenskan i somras blev snabbt en riksnyhet. Sedan dess har tidningar, radio och tv rapporterat om barnens öde.

Advokat Carl-Johan Tengvall kritiserar i en insändare på DN Åsikt (6 november 2019) hur TV4:s ”Kalla fakta” tar upp fallet. Hans argumentation är något otydlig, men han skriver bland annat att ”denna måltyp lämpar sig inte för att föra processer om i medier”.

Jurister har en roll i samhället och medier en annan. Vår roll är att granska myndigheters agerande, och särskilt viktig är kanske den uppgiften när barn är inblandade. Men det måste ske med största möjliga hänsyn till de berörda barnen, vilket vi varit noga med.

I programmet granskar vi Ystads kommun för att försöka förstå hur de fem barnen kunnat leva till synes helt isolerade, utan att gå i vanlig skola. Vi redovisar de huvudsakliga argumenten för att barnen omhändertagits, men för att skydda barnens privatliv går vi inte in i detalj. Vi har även breddat bilden genom att låta föräldrarna komma till tals.

För varje uppgift vi presenterar i programmet har vi gjort en noggrann avvägning mellan allmänintresset att få veta mer om familjen och att skydda framför allt barnens integritet. Det finns därför mycket fakta kring familjen som vi inte redovisar av respekt för barnens privatliv.

Vi är också restriktiva när det gäller bildval och interiörer. Vi visar inga bilder inifrån huset mer än soffan i vardagsrummet där föräldrarna intervjuas och en köksbänk där de visar kurslitteratur som de beställt från en amerikansk online-skola. Carl-Johan Tengvall uppger att han inte förstår vad detta ”segment ska belysa”, men svaret är förstås att det indikerar att föräldrarna faktiskt beställt kurslitteratur, som de påstår i intervjun. 

Det som skett i Ystad är en tragedi på flera sätt, dels för att barnen inte fått gå i vanlig skola eller tycks ha fått leva ett liv som andra jämnåriga, dels att de nu blivit omhändertagna och lever åtskilda från varandra och sin biologiska familj.

Att ge en mer nyanserad bild, och faktiskt höra fler parter, är en viktigt journalistisk uppgift.