Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tveksamt-om-mobilforbud-for-gangtrafikanter-ar-ratt-vag-att-ga/

DN Åsikt

DN Åsikt. Tveksamt om mobilförbud för gångtrafikanter är rätt väg att gå

Gående ”mobilzombies” är visserligen irriterande, men är de farliga? Behövs ett förbud? Jag är tveksam.

Läste Bengt Erikssons inlägg. Visste inte om jag skulle hålla med eller inte. Jobbar själv i centrala Stockholm. Varje arbetsdag åker jag tunnelbana till T-centralen. Och där är de, mobilzombierna. Och det är inte så att man ser dem ibland.

På den lilla sträckan jag går från perrong till arbetsplats så ser man ett flertal, varje dag. Både på morgonen och på kvällen. I dag tog jag en promenad längs Drottninggatan, över Gamla Stan och sedan Hornsgatan. Det var oräkneliga zombies. Som går och tittar i sin mobil. De tittar inte upp. De använder sitt perifera seende plus delar av sitt undermedvetna för att navigera, på ungefär halvfart.

De är i vägen, de är irriterande och kanske är de också farliga. Det senare vet jag uppriktigt sagt inte. Är de farliga? Jag kan tänka mig att de kan vara det, men har inte sett något tillbud.

Och det är här som jag får svårt att svara på om jag håller med Bengt Eriksson. För hjulburna trafikanter är det ju uppenbart att det är en bra ide. Men för gångtrafikanter? Hur långt skall vi detaljplanera invånarnas liv?