Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tvinga-affarer-att-ta-emot-kontanter/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Tvinga affärer att ta emot kontanter”

Bankomatuttag i Norrköping. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Tvinga affärer att ta emot kontanter. Lagstiftning måste till för att bevara sedlar och mynt för att skydda medborgarnas integritet, skriver Maria Afzelius.

Varför får jag inte längre själv inte bestämma hur jag vill betala på restauranger och i affärer? Är det butikerna och restaurangerna som ska bestämma om jag vill lämna digitala spår efter mig eller inte?

När jag för ett par år sedan började märka att vissa restauranger plötsligt vägrade att ta emot kontanter gjorde jag tvärt om mot majoriteten, det vill säga jag återgick till att betala kontant. Stopp ett tag, kanske ni tänker. Det spelar väl ingen roll om kontanterna försvinner?

Jo, jag är övertygad om att det gör det. Och detta av flera anledningar. Kontanta pengar är utgivna av staten genom Riksbanken. Detta garanterar pengarna ett visst värde.

Pengar på bankkonton är vad jag skulle kalla ”luftpengar”. Vad händer då vid en större ekonomisk krasch i samhället? Men min största oro är vad som händer med vår integritet när vi lämnar digitala spår efter oss överallt. Ett samhälle där man aldrig kan vara anonym gör mig orolig.

När kontanterna är borta har vi som medborgare ingen valfrihet längre och detta känns inte alls bra. Jag är absolut inte motståndare till ny teknik, men vi måste börja lyfta frågan om vad som händer med vår integritet när allt vi köper registreras digitalt och vi inte har någon valfrihet.

Därför måste vi kunna välja att betala kontant när vi vill. Så var det förstås detta med rånrisken. Men om vi aldrig kan vara anonyma så blir vi heller inte anonyma för dem som vill skada oss.

Ponera att du har någon efter dig som vill dig illa. De kan då följa varje steg du tar. Ett sådant samhälle vill jag inte leva i. Därför värnar jag min integritet och bojkottar de ställen som inte tar kontanter.

Jag anser att våra politiker bör tvinga affärer och andra institutioner att ta emot kontanter, inte minst för att samhället ska vara tillgängligt för alla – även för dem som inte kan eller vill betala digitalt.