Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tvinga-affarer-och-banker-att-ta-emot-kontanter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Tvinga affärer och banker att ta emot kontanter”

Foto: Isabell Höjman/TT

Lika plötsligt som skogsbränder uppstår, lika plötsligt kan ett elavbrott eller sabotage inträffa. Då behövs kontanter. Det borde inte vara tillåtet för banker och affärer att vägra ta emot mynt och sedlar, skriver läsaren Bosse Duved.

Svenska mynt och sedlar är giltiga betalningsmedel. Hur kan då regering och riksdag tillåta att banker och affärer vägrar att ta emot kontanter? Nu är även de stora detaljhandlarna redo att utestänga svensk valuta.

Även om en majoritet av befolkningen använder kort innebär inte detta att mynt och sedlar är överflödiga. 

Det är många som av olika anledningar inte kan hantera kort. Inom föreningslivet är det vanligt att medlemmar som haft mindre utlägg ersätts med kontanter. I vardagliga situationer är det enkelt och praktiskt att ha mynt och sedlar.

Turister har inte alltid kort som fungerar. För yngre barn är kontanter ett utmärkt sätt att lära sig om pengar och pengars värde. 

Lika plötsligt som stora skogsbränder uppstår, lika plötsligt kan ett omfattande elavbrott eller sabotage inträffa. Då uppskattar man att ha kontanter i plånboken.

Teknikens genomslag på nätet bidrar också till att antalet bedrägerier ökar. Bank-id är för närvarande ekonomiska brottslingars stora marknad. Bankerna hjälper indirekt till genom att mörka hur stora belopp de ersätter sina kunder med. Samtidigt hävdar de att det kostar så mycket att hantera kontanter.

DN Åsikt 12 september 2018 kl 16

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.