Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tyst-i-medier-fore-katastrofen-i-mocambique/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Tyst i medier före katastrofen i Moçambique”

Mellan städerna Tica och Nhamatanda i Moçambique spolades hundra meter av en nybyggd landsväg bort av vattenmassorna förra veckan i cyklonen Idai. Foto: Erik Esbjörnsson

Trots varningar från afrikanska vädertjänster var det tyst i europeiska och amerikanska medier före cyklonen som ödelagt stora delar av Moçambique. Inget gjordes i förväg för att evakuera människor i detta fattiga land, skriver läsaren Tege Tornvall.

Rätta artikel

Den kraftiga cyklon (orkan) som drabbade Moçambique siktades långt ute i Indiska Oceanen flera dagar i förväg. Men den rapporterades knappast i europeiska medier förrän katastrofen hade skett.

Cyklonen Idai bildades och samlade kraft över Indiska Oceanen. Den rörde sig västerut över norra Madagaskar. Den 12-13 mars passerade den det breda sundet mellan Madagaskar och Moçambique. Den 14 mars nådde den land över staden Beira med vindstyrkor runt 60 sekundmeter. 

Flera afrikanska och asiatiska länders vädertjänster följde Idais väg. Den uppmärksammades i dessa länders väderrapporter. Men mycket litet märktes i europeiska eller amerikanska medier – inklusive svenska. 

Kan det bero på att Moçambique är ett av världens fattigaste länder utan större betydelse för världens välståndsländer? Om en liknande orkan närmat sig USA eller Nordeuropa hade den följts nästan för varje minut och meter.

I Moçambique föll den in över ett tätbefolkat lågland med halvmiljonstaden Beira. Hårda vindar pressade flera meter högt vatten långt in över land. Med minimala resurser och utan skydd mot översvämningar sökte befolkningen skydd i träd och på bräckliga hustak, som sällan höll mot den hårda vinden.

Inte bara vinden och vattnet vållade katastrofen. Häftiga skyfall förstärkte översvämningen. Totalt drabbade Idai nära två miljoner människor i Moçambique med grannländer. 128.000 hemlösa har samlats i läger. Antalet omkomna är hittills runt 800.

Detta har utlöst omfattande hjälpaktioner i många länder. Men inget gjordes i förväg för att evakuera människor och skydda deras hem och försörjning. Knappast något rapporterades i europeiska eller amerikanska medier förrän katastrofen var ett faktum.

Varför?