Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 08:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/tysta-man-kan-absolut-prata-fritt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Tysta män kan absolut prata fritt

Karlar är människor som alla andra och alla är vi produkter av vår tidsepok – med allt vad det innebär. Äldre män talar sällan med kvinnor om känslor, men det behöver inte alls innebära att de är tysta.

Jag har haft min man i över 15 år. Genom årens lopp har dennna karla-karl blivit en verbala-RE karl. Men med mycket reflekterande och lyssnande har denna fru insett något. Det är en tydlig skillnad mellan generationerna.

Äldre generationer är mer åtslutna och talar extremt sparsamt om känslor. Det vanligaste svaret om känslor är nog ändå ”Äsch.”

Yngre generationer, som 80-talister, talar mycket öppnare om känslor. Jag tror stenhårt på att vi alla är produkter av vår tid. Det var inte länge sedan att gå till psykolog var något skamligt. Det är det inte i dag.

Min karl är en "riktig karl” av sin tid som inte pratar känslor, i sann mansanda. Däremot har han alltid talat med sina manliga vänner på en helt annan nivå än med mig. Karlar (grabbar/vänner) emellan. Och när det sker, sker det på ett språk jag numera är familjär med, men ändå inte förstår fullt ut. Kvinnor och män talar olika språk, men ”tysta” karlar kan absolut prata fritt med andra karlar. Jag vet detta. Jag satt i passagerarsätet.