Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ud-borde-ge-tydligare-reserekommendationer/

INSÄNDARE

Insändare. ”UD borde ge tydligare reserekommendationer”

Resenärer på Arlandas utrikesterminal passerar flerspråkiga informationsskyltar från Folkhälsomyndigheten den 5 mars.
Resenärer på Arlandas utrikesterminal passerar flerspråkiga informationsskyltar från Folkhälsomyndigheten den 5 mars. Foto: Jonathan Nackstrand/TT

INSÄNDARE. Det är förvånande att myndigheterna intagit en så passiv roll när det gäller avrådan av resor för att hejda spridningen av det nya coronaviruset. Utrikesdepartementet borde utfärda tydligare reserekommendationer, skriver Damir Radoncic som befinner sig i Frankrike.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Snabbt, beslutsamt och preventivt agerande inför ett pandemiskt utbrott har visat sig vara det bästa botemedlet. Därför är det förvånande att svenska myndigheter intagit en så passiv roll när det kommer till konkret och preventiv avrådan i syfte att minska smittspridningen.

Myndigheternas svar sätter vanliga människor i ett beslutsvakuum. De uppmanar till extrem försiktighet samtidigt som det egna ansvaret påpekas likt en tjänstemannamässig brasklapp.

Jag befinner mig i Frankrike på skidresa och har planerat in resan sedan en lång tid tillbaka. När jag läste hur coronaviruset tog fart i Europa valde jag att kontakta relevanta myndigheter för att få råd om hur jag ska agera.

Efter att ha läst om den alltmer allvarliga situationen i de italienska alperna och angränsande regioner valde jag att den 28 februari kontakta utrikesdepartementet och fick ett svar från UD-jouren kopplat till avrådan: ”[...]För närvarande gör Folkhälsomyndigheten (som är rådgivande myndigheten till UD i frågor kring smittspridning) bedömningen att det inte är nödvändigt. [...] Utifrån den information som finns tillgänglig måste du själv avgöra om du vill resa eller ej.”

Den 10 mars, efter att hela Italien stängdes ner, valde UD att avråda resor till Italien - bara 10 dagar efter att jag frågade om råd. Alla kunde se åt vilket håll det barkade, men UD verkar ha väntat tills klockan slog 12 innan de ville ta ett beslut i frågan.

Jag var inte helt nöjd med UD:s svar och valde att vända mig till Folkhälsomyndigheten (som de själva refererade till). Den 4 mars fick jag svar kopplat till avrådan: ”Det är enbart utrikesdepartementet som utfärdar rekommendationer om vilka länder man inte bör resa till och för närvarande finns inte Frankrike med på den listan. Folkhälsomyndigheten kan inte ge råd om man ska göra en resa eller inte i individuella fall. Det är ett avgörande som varje enskild måste göra själv.”

Jag får uppfattningen som att det är viktigare att göra 100 procent korrekta beslut än att våga sticka ut hakan och komma med preventiva restriktioner innan det är för sent.  Jag uppmanar därför våra myndigheter att sluta gå den beslutsmässiga mellanmjölksvägen och utfärda formella restriktioner innan situationen är så pass allvarlig att restriktioner som görs blir verkningslösa.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt