Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/underskoterska-ar-ett-riskyrke/

DN Åsikt

DN Åsikt. Undersköterska är ett riskyrke

Undersköterskor borde få risktillägg och minst lika bra lön som en rörmokare.

Rätta artikel

I arbetet som undersköterska så riskerar undersköterskan mycket. Dels kan patienter bära på smittor och utsätta undersköterskan för direktsmitta, trots handskar, förkläde med mera.

Vidare så förekommer en hel del tunga lyft och en felställning och kroppen kan få ont och/eller skadas. En rörmokare som håller på med avlopp kan tjäna 32 000kr/månad (som exempel), medan en undersköterska kan tjäna 22 000kr/månad (som exempel).

Båda kan hålla på med avföring, obekväma arbetsställningar och de har lika lång utbildning. Så vad gör rörmokarens jobb mer värt? Undersköterskor idag måste kunna IT, medicinsk teknik, omvårdnad, ha ämneskompetens inom sitt område osv. Det är, skulle jag påstå, ett rätt kvalificerat yrke. Undersköterskor finns på vårdcentraler, sjukhus, hemtjänst, vårdboenden, som personliga assistenter och så vidare.

Personligen tycker jag en undersköterska och en rörmokare borde ha samma medianlön, de är likvärdiga på många sätt. Ändå värderas undersköterskans jobb inte mer lönemässigt. Samhället värderar rörmokaren mer värd i lön. Jag tror att det beror på genusfaktorer, det vill säga kvinnodominerade yrken undervärderas lönemässigt och en historik av många anställningar av undersköterskor inom offentlig sektor har gett en usel löneutveckling (även fast många undersköterskor numera är privatanställda). Jag tycker att undersköterskan borde få mer i lön, då de riskerar sin hälsa och det är ett riskyrke, där du riskerar direktsmitta och arbetsskador. Undersköterskor borde få risktillägg.