Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/undersok-katters-formaga-att-vaka-hos-doende/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Undersök katters förmåga att hjälpa sjuka och döende”

Foto: Anders Wiklund/TT

Katters förmåga att hjälpa sjuka och vaka hos döende borde bli föremål för en vetenskaplig undersökning. På äldreboenden vittnar personal om hur vissa katter söker sig till de svårast sjuka i livets slutskede, skriver läsaren Susanne Gaje.

Rätta artikel

Efter att själv varit drabbad av allvarlig sjukdom och då blivit tröstad och ”ompysslad” av familjens katt började jag intressera mig för katters empati. För att få veta mer om katter och sjuka människor omformulerade jag frågan till att gälla katter och sköra människor.

Detta har lett till två undersökningar på äldreboenden. Den första publicerades 2016 i tidningen Senioren och i boken ”Oss kattvänner emellan”.

Under 2018 har jag gjort 30 intervjuer på äldreboenden och motsvarande över hela landet, från Skåne till Västerbotten. Texten omfattar dock långt fler än 30 katter eftersom många äldreboenden har flera katter och personalen ofta berättar både om den nuvarande och den förra katten.

En fråga som är särskilt intressant gäller vissa katters vakande vid svårt sjuka och döende personer. Den amerikanska geriatrikern David Dosa har berättat om fenomenet i boken ”Making rounds with Oscar 2010” (”Sjukhuskatten Oscar”). Någon vetenskaplig förklaring har inte gått att få.

Flera gånger upptäcker katten att en person är svårt sjuk före personalen. De anställda uppmärksammas på att den sista stunden är inne genom kattens beteende.

Till exempel springer katten ivrigt framför personalen till en viss dörr eller jamar ljudligt utanför dörren för att tala om att ”här behövs ni”. På detta sätt upptäckte personal och katt tillsammans att en person oväntat hade avlidit. Katten la sig då bredvid den avlidna.

Dessa speciella katter är väldigt envisa och vill prompt gå in i rummet där en svårt sjuk ligger - även om det är en person som katten inte känner väl. Katten kan smita med personal i hissen och genom kodlåsta dörrar för att komma till den allvarligt sjuka. 

Katten släpps alltid in i rummet om inte den sjuka vill annorlunda. Vanligen lägger sig katten vid fotänden och spinner, vilket gör att en orolig stämning i rummet förbyts mot ett lugn.

Anhöriga, personal och katt kan vaka tillsammans. En äldre katt i undersökningen hade varit med om detta cirka fem gånger per år i tio års tid. Efter dödsfallet kan en katt bli avvaktande mot en ny person som ska bo i rummet.

När mönstret upprepats har personalen insett sambandet mellan allvarligt sjuka och vissa katters förmåga. Ett äldreboende vittnade om att läkaren som kom för att ta hand om gamla och sjuka hade frågor om boendets katt brukade gå in till någon särskild person. Den läkaren hade uppenbarligen erfarenhet av katters förmåga att upptäcka livshotande sjukdom.

Djurs betydelse för människors liv och hälsa har studerats och bekräftats i många studier. Katters betydelse vid människors död är en fråga som väntar på förklaring.  

Var finns forskningen? Det måste till en vetenskaplig undersökning  av vissa katters unika förmåga att förutse och lugna den sista stunden.