Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/undvik-att-kopa-kinesiska-produkter/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Undvik att köpa kinesiska produkter”

Foto: Imaginechina

INSÄNDARE. Undvik att köpa kinesiska produkter. Det kinesiska kommunistpartiet styr landet som är en korrupt diktatur, skriver Marko Veselinovic.

Vi i Sverige behöver fundera på vårt förhållande till Kina och framför allt till det kinesiska kommunistpartiet. Varför? 

En anledning är att Kinas kommunistiska parti inte spelar med samma spelregler som vi i västvärlden. Kina är ingen rättsstat och kommunistpartiet kan genomföra vilka lagförändringar de vill, döma vem som helst utan prövning och styra sin befolkning hur de vill, utan att förankra beslut eller gå igenom någon prövning. Ingen behöver frågas. De kan inte avsättas och ingen har något att säga till om det. 

De för dessutom en egen propagandamaskin som svartmålar västvärlden samt filtrerar och spärrar information från omvärlden som inget land gjort förut. 

Den egna befolkningen övervakas dessutom dygnet runt. De styr deras utbildning för att gynna partiet och begränsa deras kreativitet och fantasi. De svartmålar andra kulturer, religioner, folk och idéer. 

Och Kina är en mycket stark ekonomisk världsnation. Därför påverkar de oss.

Svenska bolag gör affärer med Kina för att få till kortsiktig lönsamhet medan det kommunistiska partiet ser en långsiktighet. Kinesiska bolag köper svenska bolag, som till exempel Volvo, för att bygga kunskap. 

Svenska ägare blir tillfälligt glada när de tar in kinesiska investerare eller säljer sitt bolag till kinesiska ägare och så länge ekonomin går starkt är allt frid och fröjd. Men var säkra på att jobben försvinner i Sverige så snart ekonomin vänder åt andra hållet. 

Utöver detta så agerar Kina strategiskt med att bygga kunskap och forskning inom framtidsområden genom att infiltrera universitet med studenter och forskningsbidrag. 

Och hur har det blivit så här? Genom att västvärlden bjudit in Kina på världsmarknaden. Genom att införa åtgärder som skulle bygga upp Kina från ett utvecklingsland. Men Kina har andra planer i sikte. De är inte här för att samarbeta utan för att göra saker på sitt sätt. Man vill bli nästa ledande ekonomiska världsstat som dikterar hur resten av världen ska uppföra sig. De är nästan där. 

Vi i Sverige är godtrogna och ser med glädje den positiva ekonomiska utvecklingen, som på ett eller annat sätt, är kopplad till Kina. Vi välkomnar pengar från Kina och låter deras bolag investera i svenska bolag utan några som helst barriärer eller granskningar. 

Man kan tycka att vi behandlar andra länder, som exempelvis USA, på samma sätt, men en stor skillnad är att USA är en rättsstat och spelar enligt liknande regler som vi. 

Att Kina utvecklats på det här sättet beror på det kinesiska kommunistpartiet. De styr landet som om det vore ett företag och bestämmer precis vad de vill. Det är en korrupt diktatur.

Sverige behöver ifrågasätta lätta pengar från Kina. Folket bör undvika att köpa Kinesiska produkter och tänka mer långsiktigt.