Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 20:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/unga-studenter-pa-lakarlinjen-ar-inget-problem/

Insändare

Insändare. Unga studenter på läkarlinjen är inget problem

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Ledande personer på Sveriges läkarlinjer oroar sig för att en 15-åring och en 16-åring studerar på läkarlinjen. Denna oro har ingen grund i något verkligt problem. Har man tagit studentexamen och kvalifierat sig till utbildningen har man visat på tillräcklig mognad och ska accepteras som fullvärdig student.

Jag läser i DN och i läkartidningen att programansvariga för läkarutbildningarna är bekymrade. En 15- och en 16-åring utbildar sig just nu till läkare här i Sverige. Det kan uppstå ”obekväma situationer när en omyndig student träffar patienter” . Jag är 15 år, har tagit studentexamen och läser på läkarlinjen. De de senaste tre åren studerade jag på gymnasiet tillsammans med den årskull som nu har börjat på universitetet. Det har fungerat alldeles utmärkt, även om det är mycket studier. Min ålder har inte varit något problem för mig, mina studiekamrater eller de patienter jag har träffat (ingen märker någonting).

Men ett flertal ledande personer tycker tydligen inte att jag bör ta del av hela utbildningsprogrammet. Man går ut publikt utan att ens ha pratat med mig. Man fantiserar om vilken mogenhetsnivå en 15-åring kan ha utan att verifiera med verkligheten. Tror de att man kan ta studentexamen utan att ha uppnått tillräcklig mognad för att kunna prata med en patient? Tror de att man kan komma in på läkarlinjen? Vad är det vi har vårt skolsystem till om inte att förbereda till att agera ansvarfullt i vårt samhälle?

Vi passar uppenbarligen inte in i mallen hur saker ska vara i Sverige. Med de resultat som den svenska skolan uppvisat under senare år är det här en allvarlig avvikelse som genast måste hanteras. Jag tänker att man istället kanske skulle glädja sig åt att det går att få bra studieresultat – och att dessa människor har valt att rikta in sig mot ett så viktigt fält som medicin redan i unga år? Det kanske kan vara värdefullt att studera en svår disiplin med ett ungt formbart sinne som har lång tid att växa och bearbeta området.

Men en person på 15 år kan väl inte vara mogen för ansvar? Mogenhet är något man skaffar genom att ta ansvar och att verka i världen och inte något som är relaterat till ålder. 

Hans Hjelmqvist programansvarig vid Örebro universitet säger i en intervju: “Vi – på samtliga läkarutbildningar – tycker att detta måste ses över. Vi tycker varken det är bra för de berörda studenterna, patienterna eller lärarna.” Han meddelar också att de programansvariga inom kort kommer  att kontakta Sveriges Kommuner och landsting, SKL, och få det”förankrat hos Utbildningsdepartementet och Socialdepartementet. Enligt universitetslektor Agneta Ekman, läkarprogrammet vid Göteborgs universitet, finns det en oro att det ska bli vanligare med minderåriga läkarstudenter.

Jag vill härmed lugna samtliga programansvariga på Sveriges läkarlinjer. Ni behöver inte oroa er för att en ökande mängd ansvarslösa 15-åriga läkarstudenter ska skapa kaos i utbildningen. Jag tycker att ni kan låta både SKL, Utbildningsdepartementet och Socialdepartementet sysselsätta sig med viktigare frågor än att hindra min vidareutbildning.