Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ungdomarna-behover-hjalp-att-ta-sig-ur-det-destruktiva/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ungdomarna behöver hjälp att ta sig ur det destruktiva

Foto: Johan Nilsson/TT

Politiker och fackföreningsledare måste börja anstränga sig för att förstå de marginaliserade ungdomarnas situation. De behöver hjälp att organisera sig och förstå sina rättigheter istället för att hålla på med kriminella missnöjesyttringar.

Rätta artikel

De förortsmissnöjda, arbetslösa, marginaliserade - framför allt ungdomarna – varför är de inte organiserade och kämpar för sina rättigheter? Istället för att på ett meningsfullt sätt kämpa blir många av dessa ungdomar kriminella. Det är tragiskt att begåvade ungdomars liv går ut på att strida emot andra kriminella gäng.

Som psykolog och psykoterapeut arbetade jag under många år i olika förortsområden. Där möte jag människor som var så ofantligt ledsna och chockade över sitt påtvingade flyktingskap, att de med nöd och näppe förmådde att upprätthålla ett föräldraskap värt ordet. Alldeles för många barn och ungdomar växte upp i ett vakuum, som gav konsekvenser bland annat i skolan.

Dessa ungdomar, ofta barn till migranter, hämnas för både egna och föräldrarnas oförrätter med kaotiska och anonyma protester. Andra definierar protesterna som en reaktion på ”socialt och ekonomiskt utanförskap”. De själva agerar bara ut sin frustration och ilska, utan något som helst målsättning. De har ingen självklar politiskt hemvist – utan refereras alltid som ”de”. Ingenstans finns ett ”vi” där ”de” inkluderas.

Ungefär samma situation ser man bland tiggarna. Hur kommer det sig att de inte är organiserade och kämpar för sina rättigheter på ett ändamålsenligt sätt, i stället för att passivt sitta och be om nåd? Varför står de inte framför rumänska ambassaden med plakat och skanderar sin rätt? Man kan fråga sig samma saker om fotbollshuliganer: vilken förlorad energi!

Det finns säkert flera förklaringar på dessa frågor. En kan vara att politiker och fackföreningsledare inte länge är aktiva bland dessa ungdomar, än mindre bland tiggarna. Politikerna hjälper inte till med att organisera dem, de utbildar inte ungdomarna i hur ett kapitalistiskt samhälle fungerar, att det är ett odemokratiskt ekonomiskt system som bär skulden, och inte de utsatta själva. Förr brydde sig de politiska partierna och fackföreningarna och hjälpte till att organisera och förklara för de fattiga och utsatta, hur det förhöll sig i samhället, hur man gjorde motstånd, hur man krävde sin rätt och kämpade mot orättvisorna. Folkbildning helt enkelt.

Varför sviker nu de etablerade fackföreningarna och politiska partierna? Varför är de inte ute och träffar människorna där de är, i förorterna, och hjälper ungdomarna att bilda föreningarna och att medvetandegöra sin situation och sin plats i världen – det vill säga motiverar dem att bli politiskt medvetna varelser? Man skulle önska att förortsungdomarna fick egna klarsynta politiska ledare – inte bara religiösa dito. Man vill gärna bekämpa den destruktiva extrema islamitiska ideologin, men vad ska ungdomarna sätta emot istället, vem hjälper dem med att förstå?

För det finns inte något folk eller grupp som kommit ur fattigdomen helt gratis, utan att kämpa för det. Det finns inte något folk som utan att kämpa och betala ett pris för det, gjort sig kvitt en diktator. Närmast har vi arbetarrörelsens historia i Sverige; kampen mot patronerna, på landsbygden och i fabrikerna, hur hade det gått om inte de utsatta hade förstått sin situation och organiserat sig?

Det är på tiden att politiker och fackföreningsledare slutar se migranter (även tiggare och huliganer) som främmande fåglar och börjar anstränga sig för att förstå deras situation; de är inte annat än människor som behöver hjälp att orientera sig i det nya samhället, och ledning för att samla sina positiva krafter och ta sig fram. Eller ska vi acceptera några Swedish Hollows i vårt eget land?