Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/uppfodning-av-kor-bidrar-till-miljomal/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Uppfödning av kor bidrar till miljömål”

Foto: Fredrik Funck

SVAR PÅ INSÄNDARE. Svenska bönder är kanske bäst i världen på att producera livsmedel med social och ekologisk hållbarhet. Hälsingestintans konkurs blottlägger en svaghet i ekonomisk hållbarhet, skriver Annica Andersson, Oliver Deedi och Anton Öhrlund från LRF Ungdomen.

Jonas Paulsson uttrycker i ett svar till en insändare på DN Åsikt glädje över att företaget Hälsingestintan gått i konkurs. Han anser att det är ”bra att svenska köttbönder går i konkurs”. Att han finner lycka i andra människors misslyckande är svårt att förstå, men varför konkursen är ett misslyckande för klimat, Östersjön, djur, biologisk mångfald och samhällsekonomin kan vi förklara.

Klimatet: Den fossila koldioxiden står för 70 procent av klimatutsläppen, medan metan från djur står för mindre än 5 procent globalt. I Sverige bidrar uppfödningen av kor tvärtom till flera miljömål. Genom att beta gräset bidrar de till att nytt gräs, som binder koldioxid, växer upp och lagras. Kornas naturgödsel är dessutom nödvändig för ekologisk odling.

Östersjön: På flera sätt arbetar svenska producenter med att begränsa eller helt eliminera näringsläckage i Östersjön, av den enkla anledningen att detta innanhav tillhör oss alla. Det krävs dock att alla länder som har en kust mot Östersjön jobbar mot samma mål.

Djuren: Att Jonas Paulson firar nederlaget för ett initiativ som skulle öka hållbarheten och minska djurtransporterna är ju i detta fall en aning motsägelsefullt. Dessutom visar den låga svenska antibiotikaanvändningen och en av världens bästa djurskyddslagstiftningar att det är en fördel för svensk uppfödning.

Biologisk mångfald: Både nötköttsproduktion och djuren är en förutsättning för biologisk mångfald. Naturvårdsverket har fastställt att det behövs fler betande djur för att klara riksdagens miljömål. Många av våra pollinerande insekter som humlor, bin och dagfjärilar, liksom fåglar och olika växter finns enbart i odlingslandskapet. 

Svenska producenter är högst medvetna om vilka förändringar som sker i klimatet till följd av koldioxidutsläpp. Som företrädare för framtidens gröna producenter går det inte ett möte, en sammankomst, en fika över köksbordet eller ute i ladugården utan att vi samtalar om vad vi kan göra för att förbättra arbetet med hållbarhet och vad som ska göras för att nå fossilfri produktion.

Vi är bra, kanske till och med bäst, på att producera livsmedel med social och ekologisk hållbarhet. Vad Hälsingestintans konkurs blottlägger är en svaghet i den ekonomiska hållbarheten.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt