Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/upprorande-att-sa-fa-aldre-sitter-i-riksdagen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Upprörande att så få äldre sitter i riksdagen”

Statsministeromröstningen om moderatledaren Ulf Kristersson i riksdagen den 14 november i fjol. Foto: Magnus Hallgren

Bara 1,7 procent av ledamöterna i den nya riksdagen är över 65 år. De ska alltså representera 25 procent av befolkningen. Det är upprörande, skriver läsaren Kerstin Sandelius.

Rätta artikel

Ska 1,7 procent representera 25 procent? Vad handlar detta om? Jo, att så få ålderspensionärer – över 65 år än så länge – finns i Sveriges nyvalda riksdag. De 1,7 procenten ska alltså representera den fjärdedel av befolkningen i Sverige som är över 65 år, det vill säga var fjärde vuxen. Det är upprörande! 

Vi som är äldre i dag är ju bevisligen friskare än tidigare generationers pensionärer och borde klara av ett riksdagsarbete många år efter 65-årsstrecket.

Spelar det då någon roll? Ja, jag tror att det spelar stor roll. Tusentals servicebostäder, med personal som ska ta hand om våra gamla som inte klarar sig själva har lagts ned i Sverige under, säg, de senaste 20 åren. Ofta kanske på mindre orter där den gamla har bott i hela sitt liv. Nu ska hen bo i tätorten på ett demensboende. 

Men också i Stockholm har servicehus lagts ned och omvandlats till trygghetsboenden. Numera heter det seniorboende med aktivitetscenter, eftersom det inte fanns någon trygghet där.

Det är ju riksdagen som drar upp ramar och riktlinjer för kommunernas och landstingens arbete, så det är väldigt viktigt vilka som sitter i riksdagen. Det behövs äldre i politiken! Och det är viktigare med äldre än med unga. Vi som är äldre minns hur det var att vara ung, men de som är unga kan inte veta hur det är att bli gammal.

Till sist: Skärp er lokalmedlemmar i alla politiska partier. Det är ni som ska rösta fram era förtroendevalda till riksdagen och de andra politiska församlingarna. Se till att vi äldre finns med på valbara platser på era listor. Då kan det bli annorlunda vid nästa val.