Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/upprorande-orattvisor-i-icas-nya-bonussystem/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Upprörande orättvisor i Icas nya bonussystem”

Ica Maxi i Västerås.
Ica Maxi i Västerås. Foto: Jessica Gow/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är inte bonusen i sig som är kärnan i kritiken mot Icas nya bonussystem. Det är orättvisorna som upprör när låginkomsttagare som bara har tillgång till en enda matbutik drabbas, skriver Pirkko Liisa Lindner.

För de flesta ger bonus inte mycket. Det är den samlade effekten som blir stor, summan av alla kunders förlorade bonuspoäng som sedan omfördelas orättvist.

Bonus ska vara lika för alla och kunder borde få bonuspoäng i relation till sina inköp som det var i det gamla systemet. Det är bättre att avskaffa bonussystemet om man inte vill återvända till det gamla. Man ska ändå inte glömma att för dem som har liten inkomst betyder även små summor mycket.

Stadsbor kan välja mellan butiker. Det kan man inte i glesbygden där Ica ofta är den enda livsmedelsaffären. Där bor många pensionärer med liten inkomst. Det är främst pensionärer och ensamboende som förlorar mest på förändringen.

Också i delar av tätorter finns bara en Ica-butik. Många har den på gångavstånd. Val kräver bil och fler och längre bilresor. Det är inte heller så att man vill lämna sin välbekanta butik som man är tillfreds med.

Och inte byter man för bonusens skull, man vill bara inte vara med i ett system där alla inte har samma villkor och som inte står i samklang med dagens miljökrav. När man tar från dem som handlar lite och ger till dem som handlar mycket betyder det ökade klyftor, likaså när glesbygden och mindre orter missgynnas.