Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/usa-kom-inte-frivilligt-till-europas-hjalp/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”USA kom inte frivilligt till Europas hjälp”

Den amerikanske krigsveteranen Johnnie Jones Sr deltog i de allierade trupperna vid landstigningen i Normandie den 6 juni 1944. Foto: Gerald Herbert/AP

SVAR PÅ INSÄNDARE. USA kom inte frivilligt till Europas hjälp i slutet av andra världskriget. Hade inte Hitler förklarat krig mot USA hade kanske inte amerikanska soldater skickats till Europa, skriver Ulf Olsson.

˝Européer bör visa tacksamhet mot USA”, skriver Lasse Gustavsson på DN Åsikt.

Det är i och för sig korrekt att utan USA hade andra världskriget nog slutat på ett annat sätt. Självklart skall vi vara ytterst tacksamma för det.

Men USA kom inte helt frivilligt till Europas hjälp. Den 7 december 1941 anföll Japan överraskande den amerikanska flottbasen vid Pearl Harbour på Hawaii. Fyra dygn efter anfallet, den 11 december 1941, förklarade Tyskland och Italien krig mot USA.

På detta sätt drogs även USA in i kriget på de allierades sida. USA hade liksom inget annat val.

Hade inte Hitler i detta anfall av hybris förklarat USA krig hade med stor sannolikhet USA och president Roosevelt låtit hjälpen till Europa stanna vid ”lend-lease” för att helt koncentrera sig på kriget mot Japan; helt i enlighet med den nutida presidentens slogan ”America first”.

Då hade lika sannolikt antingen Hitler eller Stalin vunnit i Europa. Och då hade det sannolikt handlat om antingen pest eller kolera för oss européer.

Men ingen skugga över amerikanarnas insats i Europa. Tvärtom: Tack USA! Men låt oss mitt i denna vår tacksamhet minnas orsaken till ”why the Yanks were coming”!