Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/utan-personnummer-ar-du-ingen-i-sverige/

DN Åsikt

DN Åsikt. Utan personnummer är du ingen i Sverige

Svårigheter för att få ett personnummer i Sverige som EU-medborgare. Trög kommunikation och byråkrati inom och mellan de olika medlemsländerna. Den fria rörligheten fungerar inte i praktiken och många hamnar i ett moment 22. Olika individer drabbas och i sin tur påverkar samhällsutvecklingen negativt.

Rätta artikel

Jag har läst Sara Bergs inlägg med stort intresse och jag känner igen mig.

Jag är från Frankrike och jag bor i Sverige sedan ett och ett halvt år. Jag hade stora problem att få ett svenskt personnummer på grund av trög byråkrati både i Frankrike och Sverige.

När jag kom till Sverige hade jag allt det som svenska staten krävde för att folkbokföra sig här. Men jag saknade ett S1 papper. Jag väntade i åtta månader för att få det från Frankrike. Mitt ärende försenades. Och när jag fick det var det för sent. Skatteverket uppmanade mig istället att söka permanent uppehållstillstånd istället, vilket jag gjorde. Väntetiden är ca 16-18 månader.

Jag anmälde mig till arbetsförmedlingen för att söka jobb, vilket är omöjligt utan att prata perfekt svenska, vilket är omöjligt utan få läsa på SFI, vilket är omöjligt utan ett personnummer. Ett moment 22 – precis så som Sara Berg beskriver i sin artikel. Jag kunde inte heller öppna ett bankkonto eller skaffa ett mobilabonnemang. Efter nio månader fick jag äntligen ett samordningsnummer genom Arbetsförmedlingen.

I dag (15 månader efter jag kom till Sverige) har jag ett svenskt personnummer, eftersom samordningsnumret hjälpte mig att få ett jobbkontrakt. Jag har nu ett bankkonto, ett svenskt ID-kort, läst på SFI och börjar inom kort på SAS (svenska som andra språk), men jag vet fortfarande inte om jag kommer att få stanna i Sverige. Jag har ännu inte fått något svar från Migrationsverket om mitt ärende.

Till slut, jag vill säga till Cecilia Wikström, ledamot i EU-parlamentet, jag hoppas att du arbetar för att lösa problemen för de som vill köpa ett hus i Sverige, men också för ALLA EU-medborgare som vill leva och arbeta i Sverige.

Jag vill leva med min sambo och mina bonusbarn, öppna ett eget företag, bidrag och vara en del av det svenska samhället.

Den här situationen får mig att känna mig som en andra klassens medborgare.

Jag vill sluta med de ord som tjänstekvinnan på Migrationsverket sade till min sambo sommaren 2015: ”Underbart med kärleksinvandring. Det kommer inte att ta mera än några veckor för Marc som är EU-medborgare att etablera sig i Sverige!”