Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/utbilda-vakter-i-diskriminering-for-att-minska-overvald/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Utbilda vakter i diskriminering för att minska övervåld”

Foto: Hilda Arneback

Övervåldet bland ordningsvakter i Stockholms tunnelbana är ett utbrett problem som kräver en ordentlig skärpning av alla vaktbolag. Utbildningen måste förlängas och innehålla avsnitt om olaga diskriminering, skriver Mariam Asghari och Daniel Vencu Velasquez Castro i SSU Stockholm.

Rätta artikel

En tolvåring som anses stökig brottas ner av vakter i Kista galleria. En höggravid kvinna trycks ner på golvet i tunnelbanan och får föras till sjukhus allt medan hennes femåriga dotter tittar på. Ungdomar misstänkta för att ha ”plankat” trycks upp mot väggen.

Alla händelser har en sak gemensamt. De som är utsatta för övervåld har ett icke-svenskt utseende. 

Övervåldet av ordningsvakter påverkar i högsta grad icke-vita ungdomar i förorten som redan har lågt förtroende för ordningsmakten. Sedan människor börjat spela in händelser där ordningsvakter angriper medborgare har kritiken blivit vanligare. Det är bra och viktigt, men det betyder inte att fenomet är nytt. 

Visst kan vi sluta snacka om identitetspolitik, men faktum är att det är en återkommande grupp som faller offer för övervåldet: arbetarklassen i socioekonomiskt utsatta områden. Det är inte identitetspolitik, det är verkligheten. 

Politiker av alla färger måste ta sig i kragen. Medan vi sitter på våra möten och pratar om hårdare tag, lag och ordning finns det en hel generation som har tappat förtroendet för oss och hela samhället. Det förtroende som brustit behöver byggas upp och politiken har ansvar för att det sker. 

Övervåldet bland ordningsvakter i Stockholms tunnelbana är ett utbrett problem som kräver en ordentlig skärpning av alla vaktbolag. Ordningsvakterna ska skydda medborgare och vara förtroendegivande när de utövar sitt arbete. De filmer som cirkulerar visar ett oprovocerat våld och en okunskap om hur man hanterar olika typer av människor. 

På den tre månader korta ordningsvaktutbildningen spenderas väldigt lite tid åt olaga diskriminering medan exempelvis batonghantering har dubbelt så mycket tid. Det är talande för den kultur som finns bland ordningsvakterna i tunnelbanan.

Vi kräver att alla ordningsvaktsutbildningar ska ha en längre utbildning med kurser som syftar till att minska övervåldet. Vi kräver tydligare krav mot vaktbolagen och en nolltolerans mot övervåld. Vi kräver att politiken tar ansvar för ungdomars misstro och återupprättar tron på det svenska inkluderande samhället.