Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 21:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/utbyggd-elevhalsa-kan-forhindra-mobbning/

DN Åsikt

DN Åsikt. Utbyggd elevhälsa kan förhindra mobbning

Med en prioriterad och väl utbyggd elevhälsa som arbetar med stöd i skollagen förebygger vi att hamna i situationer där elever tvingas byta skola på grund av kränkande behandling.

Det är det självklara svaret på frågan som Lilian Robertsson ställer i sin insändare i DN den 26 april. Skribenten målar en bild av en skola där skolledningen står handfallen inför en grupp elever som stör ordningen och utsätter andra elever för kränkningar. Eleverna tillåts gå så långt av skolpersonal att en mobbad elev tvingas byta skola.

Det är ledsamt att läsa beskrivningen av situationen och särskilt beklämmande att läsa att skolledningen upplever sig stå utan handlingsutrymme att förändra situationen i klassen. Behöver det verkligen vara så att skolledningen inte kan agera i en situation som beskrivs i insändaren?

Självklart inte! För att förhindra situationer liknande den som beskrivs bör skolan ha en väl utbyggd elevhälsa, som som på ett tidigt stadium kan uppmärksamma och förhindra kränkande behandling och diskriminering. När verksamheten har de rätta resurserna på rätt plats kan skolan arbeta förebyggande och främjande för elevernas trygghet och trivsel.

Om skolledning trots främjande och förebyggande insatser behöver vidta disciplinära åtgärder finns stöd i skollagen. Enligt skollagen (5 kap 6§) får rektor bland annat besluta om tillfällig omplacering och tillfällig placering vid annan skolenhet. Rektor får även besluta om omplacering av elev till en annan skola. De disciplinära åtgärder som vidtas måste föregås av utredning om varför eleven stör och/eller utsätter andra elever för kränkande behandling (skollagen 5 kap 9§).

Med en prioriterad elevhälsa som arbetar med stöd i skollagen förebygger vi att hamna i situationer där elever tvingas byta skola på grund av kränkande behandling.