Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/utbyggnad-av-grona-lund-hotar-allemansratten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Utbyggnad av Gröna Lund hotar allemansrätten”

En av entréerna till nöjesfältet Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Nöjesfältet Gröna Lunds utbyggnadsplaner hotar allmänhetens möjligheter att enligt allemansrätten promenera nära vattnet på Djurgården i Stockholm. Hundra meter av stranden riskerar att försvinna på grund av politiska beslut, skriver läsaren Jonas Domeij.

Rätta artikel

Gröna Lund har under åren – med politikers hjälp - kunnat expandera obehindrat. Ljudnivån har gradvis ökat så att många av de som bor i närheten klagat.

Det är viktigt att kunna promenera utmed Djurgårdens stränder. Många fastighetsägare som tidigare hade tomter ända fram till vattnet har fått avstå och godkänt att promenadväg byggts utmed stranden. 

Så inte Gröna Lund. För att kunna uppleva stranden i kanten av nöjesfältet måste man lösa biljett. Allemansrätten gäller tydligen inte alla typer av mark.

Gröna Lund köpte tidigare vattenmuseet Aqvaria och lade ner verksamheten efter några år, trots att det fanns visioner att utveckla det. Förmodligen var det hela tiden meningen att lägga ner museet för att ytterligare öka området för Gröna Lund.

Om det privatägda nöjesfältet får tillstånd att fortsätta bygga ut väster om Allmänna gränd kommer antagligen ytterligare 100 meter av stranden försvinna från allmänheten.

Om Stockholms stad i sin iver att gynna Gröna Lund ger tillstånd till att bygga ut verksamheten skulle jag föreslå att man behandlar Gröna Lund på samma sätt som man behandlat andra strandägare – nämligen att se till att stranden runt Djurgården, så långt det är möjligt, blir fri och öppen för oss som promenerar, utan att vi ska behöva lösa entréavgift.

Om Gröna Lund ändå kräver mer och mer mark för sin verksamhet skulle jag rekommendera att man flyttar och bygger ett nytt Gröna Lund som mer påminner om Liseberg med mer utrymme att promenera fritt. Det skulle inte bli så ihopträngt som det är i dag.