Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-26 05:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/utreda-vilka-amnen-som-skadar-kvinnor/

Insändare

Insändare. Utred vilka ämnen som skadar kvinnor

Vilka ämnen i städkemikalier som skadar kvinnors lungor behöver snarast utredas. Vi ska inte bara bekymra oss om dem som städar i ojämlika förhållanden. Alla är lika mycket värda.

Att sprejrengöring borde förbjudas i konsumentledet avfärdar Jenny Ahlmark med att även andra rengöringsmedel kan skada kvinnors lungor. Av den studie som hon refererar till framgår att så kan vara fallet, men man vet inte varför.

I vilket avseende blir kvinnors risk för lungsjukdom mindre för att man ignorerar den största hälsofaran motiverat att det också finns andra faror? Om man läser studien noggrant finner man att det helt saknas analyser av hur städkemikalier hanteras och påståendet om att också vanliga icke sprej-applicerade kemikalier skulle orsaka lungskador är mycket dåligt utrett.

Därför finns det mycket goda skäl att utreda vilka ämnen som skadar kvinnors lungor. För vi ska väl inte bara bekymra oss om dem som städar i ojämlika förhållanden – alla är lika mycket värda.