Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 06:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/utvecklingen-inom-idrott-och-halsa-gar-at-ratt-hall/

Insändare

Insändare. Utvecklingen inom Idrott och hälsa går åt rätt håll

Bra med mer teori om kost och träning inom idrotten, speciellt för barn i äldre åldrar. Lär ut ordentligt från början och ge barn en grund att stå på och göra sina val.

Efter att ha läst Ulla Guldbrands svar på debatten "Skolidrott" kunde jag inte hålla mig borta ifrån tangentbordet. Hon beskriver hur hennes barn drunknar i arbete och mestadels teori inom ämnet idrott i skolan.

Jag kan förstå hur jobbigt det faktiskt innebär att få ännu mer att göra hemma inom ett ämne som alltid har varit enbart fysisk träning/rörelse. Speciellt hur skolan ligger till nu, det är stökigt, det är mycket jobb i slutet av högstadiet och jag kommer ihåg min egen motvilja till att göra speciellt mycket det sista året. Men! Ta inte ut den tröttheten på ett ämne som faktiskt har gått i rätt riktning.

Det är unga vuxna vi pratar om här, vem som helt kan i princip röra/träna på sin egen fritid och det uppmuntrar jag stort. Det som är svårare är faktiskt att lära sig hur din hälsa är kopplat till rörelse och kost. Och det är ju precis vad som beskrivs här. Hur barnen får göra arbeten och faktiskt lära sig de grundläggande faktorerna och det är ju helt underbart i min menig.

I grund och botten så finns det ett sätt att förhindra övervikt, det är inte att kasta boll på idrotten, det är inte att lägga till en timma mer idrott i veckan och det är definitivt inte att peka finger på samhället och vara kränkt. ”Kalorier in och kalorier ut”, bränner du 2000 kalorier och du får i dig 2500 om dagen vad händer då ? Jo, du går upp i vikt, så lätt är det! Samtidigt har inte alla exakt samma förutsättningar – men principen gäller för alla.

Lär barnen detta och näringslära så har vi en bra grund för att motverka fysisk ohälsa och övervikt. Röra på sig kan barnen göra när som helst – men detta är viktigt på riktigt.