Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/utvidga-mobilforbundet-till-cyklister-och-gangare/

DN Åsikt

DN Åsikt. Inför mobilförbud för cyklister och gångtrafikanter

Foto Björn Lindgren/TT

Utvidga mobilförbudet som införts vid bilkörning till att även gälla cyklister och gångtrafikanter. Mobilsurfande ska bara vara tillåtet om en person är stilla. I annat fall utgör de en fara i trafiken.

Den 1 februari i år infördes en lag som innebär att bilförare inte får använda sig av mobiltelefon bakom ratten. Samma lag borde införas för cyklister och gående.

Att jag måste försöka undvika en krock med folk som går med näsan i mobilen är väl en sak, men när jag kör en person i rullstol handlar det ju inte bar som mitt eget välbefinnande. Det handlar om att jag inte vill att hen ska få någon mobilsurfar i knät.

När jag kör en person i rullstol har jag fullt upp med att kolla underlaget för att inte köra ner i gropar eller fastna med de små framhjulen. Samtidigt ska jag scanna av min omgivning och se om det kommer någon gående med näsan i mobilen, totalt omedveten om sin omgivning.

Ibland hjälper det inte ens att väja (om jag nu har plats att väja), utan jag tvingas höja rösten och uppmärksamma mobilsurfaren att det är fara å färde. Detta medförde att jag en dag höll på att skrämma livet på den jag körde när hen plötsligt får höra ett kraftigt utrop från mig för att jag försöker undvika en sammanstötning med en man med näsan i sin mobil.

Samma regler som med bilkörning borde gälla. Ska du använda mobilen, stanna och stå still under tiden du surfar runt. När du går eller cyklar ska mobilen ligga i fickan och du ska vara närvarande och ha full uppsikt över trafiken med gångtrafikanter, cyklister och bilister i din omgivning så att du inte går rakt in i eller framför någon och orsakar en olycka.

På buss och tåg så är folk så upptagna med att prata i mobilen eller surfa att de ofta ”glömmer” att visa sin färdbiljett och göra rätt för sig. En man framför mig reagerade inte förrän när chauffören ropade att han skulle visa upp sin biljett.

När jag påtalade det för passageraren var han ju så ”upptagen med ett viktigt samtal att han inte hade tid att visa biljetten”. Jag sa då: ”Om du nu är så upptagen av ditt mobilsamtal, hur i helsike har du då tid att kliva ombord på bussen? Förslår därför att du avslutar det du gör med din mobil innan du kliver ombord.”

Mobilpratande och mobilsurfande människor är så respektlösa!

Mobilen borde inte fungera om den är i rörelse. En sådan funktion finns i Iphone, att man inte blir störd av samtal och annat när mobilen är i rörelse. Men det borde vara så att mobiler inte fungerar att surfa med när de är i rörelse.