Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vack-politikerna-med-en-icke-tyst-minut/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Väck politikerna med en icke-tyst minut”

En taxichaufför och en man som befann sig i en lägenhet skadades efter att en maskerad man enligt vittnen öppnat eld med maskingevär mot ett flerbostadshus i Alphyddan i Nacka, öster om Stockholm, i söndags kväll. Foto: Claus Meyer/TT

INSÄNDARE. Politikerna måste väckas för att stoppa våldet. Därför är det rätt att protestera genom att föra oväsen på gatorna samma stund som riksdagen öppnar, skriver Björn Lunderquist som tagit initiativ till aktionen ”En icke-tyst minut”.

Den 10 september klockan 14 samlas Sveriges riksdagsledamöter för att öppna riksdagsåret. Hittills har de folkvalda inte visat intresse för verkningsfulla åtgärder mot det kriminella våldet. Därför pågår nu ett upprop om ”en icke-tyst minut” för att väcka riksdagen. 

Människor runtom i landet, från Skåne till Norrbotten, kommer klockan 14:00 på tisdagen att tuta och föra väsen under en minut. Det kommer att låta i kvarteren runt Helgeandsholmen och det kommer att låta utanför kommunhusen i många svenska orter.

Kanske förstår våra folkvalda då att vi har fått nog. Folkvalda som inte ens kan garantera befolkningens säkerhet är inte värda att företräda sitt folk. Det borde varje riksdagsledamot och regeringsmedlem inse. 

Initiativtagare till aktionen är undertecknad, som fick nog efter den offentliga avrättningen av en nybliven mamma i Malmö. Mitt upprop har fått ett enormt gensvar på Facebook, så idag står tusentals människor bakom dessa krav:

• att landets regering omgående förklarar hur Sverige åter ska bli säkert.

• att omedelbara krafttag tas mot det kriminella våldet och de utbredda hoten om våld

• att åtgärder sätts in över hela landet, såväl i glesbygd som i tätorter och förorter 

• att åtgärder görs för såväl svenskar som invandrare, unga som äldre och män som kvinnor. 

Att skydda landets invånare och besökare från andra länder från kriminellt våld är statens grundläggande uppgift. Fullgör man inte denna så försvinner den sista biten respekt för staten och rikspolitikerna.

En sådan utveckling vore förödande för nationen och måste därför motverkas till varje pris. Att återupprätta rättsstaten borde aldrig få bli en partipolitisk fråga. Att den risken finns i dag beror på den nuvarande regeringens och riksdagens skrämmande passivitet.

Om tisdagens aktion inte leder till något så kommer den att följas av andra. För nu får det vara nog.