Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vad-hade-han-for-ratt-att-forolampa-henne/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vad hade han för rätt att förolämpa henne?

Foto: Carina Johansen/TT

Människor kan inte ta sig friheten att hoppa på de som de uppfattar som muslimer, helt oprovocerat, i tunnelbanan eller på andra platser i samhället. Muslimer ska inte behöva stå till svars för all terrorism i världen.

Rätta artikel

Min systers kompis skyddade sig i fredags från regnet genom att dra halsduken över huvudet. På väg till tunnelbanan i Mörby Centrum går någon in i henne bakifrån, och säger ”Hörru du islamisthora, här ska du inte hålla till!”.

Hon vänder sig om och säger ”Ursäkta?!” och stirrar på en man i 50-60 årsåldern. Han försvarar sig med att han trodde att hon var en terrorist (!), innan han går vidare. Den här tjejen blev självklart helt ställd. Han gick in i henne helt oprovocerat, endast för att han kunde.

Hur många är det varje dag som utsätts för det här i Sverige och världen? Vad är det som gått så fel när medelålders män går på en ung flicka på allmän plats, för att förolämpa henne baserat på den religion han tror att hon tillhör?

Jag skäms för hur samhället ser ut, hur människor tar sig friheten att öppet hata muslimer – och inte bara muslimer som grupp utan även muslimer som individer. Den här gången kunde tjejen skaka av sig det här, eftersom hon varken bar slöja eller är muslim och därför inte tog det som ett personligt angrepp – men nästa gång den här mannen eller någon av hans jämlikar utövar sin islamofobi kan det få förödande konsekvenser för den som utsätts.

Muslimer ska inte behöva stå till svars för terrorismen runt om i världen. De ska inte behöva försvara sin religion för att någon bara kan se en liten radikaliserad procent av den. Och de ska inte behöva bli utsatta för påhopp när de är på väg till förskola, skola eller jobb.

Det politiska klimatet driver sådana som den här mannen och låter honom komma undan med det. Det går inte att bortse från att det är SD:s retorik som uppmuntrar till vardagshatet mot bland annat islam.

Till mannen i Mörby Centrum: det du gjorde på väg till tunnelbanan var ett hatbrott. Det är inte flickan i sjal du kallar för islamisthora som är brottslingen, det är du.