Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vad-hander-vid-stromavbrott-eller-sabotage-av-av-den-tradlosa-varlden/

Insändare

Insändare. Vad händer vid strömavbrott eller sabotage av av den trådlösa världen?

Finner att Telias policy är korttänkt. Vinstintresset förbiser långsiktiga risker med att montera ner fasta nätet. Vi vet rätt lite om framtiden och bör tänka mer långsiktigt .

Arrogant att ta bort ledningar på nämnda vis i glesbygden!

Länge har jag önskat ett fast abonnemang för att vara säkrad. Man behöver inte ha så mycket fantasi för att föreställa sig problematiska situationer vid längre strömavbrott när kontakter till  polis och sjukvård med mera måste baseras på mobiltelefoni och ström saknas för att ladda. Fast telefon kostar med än tre gånger så mycket (om man har turen att ha ledningar) och skall snart höjas. Det blir väldigt lätt för Telia att säga att ”väldigt få i dag använder det fasta nätet”.  Reklamkampanjen för några år sedan som uppmanade till att ta bort telefonkontakter var i mitt tycke korttänkt och huvudlös.

Det spelar mindre roll att Sverige kanske just nu inte är i riskzonen för sådana händelser eller inte har höga väder- eller seismologiska risker. Hur det ser ut om 10, 20, 50 eller 100 år vet vi inte – och inte heller något om dåtida världsläget. Ganska arrogant att handla som om detta aldrig kommer att hända eller lämnas till våra efterlevande. Nutidens anda är så vitt spridd: att i första hand arbeta för mesta möjliga vinst hellre än att värna säkerhet för framtida generationer. Ta bort befintliga fasta ledningar? Det är även skillnad på det och på att underlåta att bygga ut.

Som ekonomisk påtryckning är det därför effektivt att ett fast abonnemang som är så dyrt att de flesta avstår. Vi är också rätt många som vet att det är blir bättre ljud, samt mindre varmt och ont i örat när vi samtalar via en vanlig telefon jämfört med mobil. Sverige har som helhet faktiskt inte varit bra på att uppmärksamma de risker som finns med trådlösa och tänkbara skador av och reaktioner på mobilanvändning och närhet till master.  Sannolikt är vi även i detta avseende naiva…