Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vad-kostar-det-att-avskaffa-kungahuset/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vad kostar det att avskaffa kungahuset?

Svenska kungahuset kostar oss 6:60 kronor per invånare och år. För att sätta det i ett perspektiv lägger vi över hundra gånger så mycket på TV-avgiften. Det skulle kosta oss en massa pengar att ändra det systemet vi har på plats idag. Det vore därmed oansvarig offentlig kapitalförstöring att ändra statsskick för att lösa ett icke-problem.

Utöver rent principiella skäl har jag svårt att ta till mig särskilt konkreta argument i Lennart Torstenssons debattinlägg för att avskaffa kungahuset. Jag hittar endast endast huvudsakligt argument – att kungahuset kostar svenska skattebetalare pengar, och att det är av princip förkastligt att vi ska sponsra en viss familj med pengar för att leva ett lyxliv.

Rent principiellt och emotionellt kan jag se att det finns en poäng här. Jag håller faktiskt med om detta. Det är lite av en skandal att vi lägger skattepengar på att finansiera en familjs lyxliv, bara för att de råkar vara kungafamiljen. Men jag har faktiskt väldigt svårt att bry mig nämnvärt. Varför inte?

Vi börjar med en fråga - vad kostar den svenska monarkin oss idag? Enligt en artikel i dt.se, daterad 9 juni 2015, med rubriken "Så mycket betalar du för kungahuset" betalas under år 2015 ut 127,5 miljoner kronor. Siffran är dessutom lite vilseledande. 51% av pengarna går till Hovstaten, som kungafamiljen ingår i, och resten går till Slottsstaten, som handlar om förvaltning och skötsel av de elva kungliga slotten.

Det betyder att bara cirka hälften går direkt till kungafamiljen - även om Sverige skulle bli republik skulle vi fortfarande behöva förvalta det kulturarv som slotten innebär. Här ingår inte heller externaliteter. Siffran ska alltså tolkas försiktigt. Hur som helst, om vi tar på det som skulle kunna potentiellt försvinna, så är det de cirka 65 miljoner kronor som går till Hovstaten som vi kan titta på.

Vi kan sedan ta och titta på en siffra, hur mycket är detta per person och år? Enligt SCB är vi 9,8 miljoner invånare just nu. Det är inte helt korrekt att dela pengarna på invånare på det här sättet, eftersom man drar alla över en kam, oavsett om man är arbetslös, spädbarn, kassabiträde, migrant, asylsökande, IT-konsult eller VD. Men vi gör så ändå, bara för att få en fingervisning om vilka pengar det handlar om. Om man gör detta hamnar man på cirka 6:60 kronor per person och år.

Inga stora pengar, va? Jämför med Radiotjänst som varje år håvar in 2.216 kronor per år och hushåll. Enligt en artikel i Dagens Media, daterad 2015-01-13, med rubriken "Rekordmånga betalar TV-licensen", betalade cirka 3,5 miljoner hushåll TV-licens under 2014 - totalt borde detta bli 7,8 MILJARDER kronor per år i intäkter - eller på ett annat sätt, 795 kronor per skalle och år.

Sveriges Radio och Sveriges Television kostar dig alltså medelsvensken över hundra gånger så mycket pengar per år som kungahuset. Med det sagt vill jag inte göra någon poäng över svensk Public Services vara eller icke-vara, jag vill bara sätta kostnaderna i ett perspektiv – och tv-avgiften är lätt att jämföra med.

När man väl kommit underfund med att svenska kungahuset är en försvinnande liten del av medelsvenskens skattetryck (jag är av åsikten att tv-avgiften är en skatt) så ska man börja titta på vad det skulle kosta att avskaffa. Hur många legioner med svenska folkvalda och tjänstemän i offentligheten skulle behöva lägga ner hur många timmar på en ändring i statsskick? Skulle det verkligen vara lönsamt att göra den typen av förändring?

Dessutom skulle man, om man omvandlar Sverige till en republik, behöva införa nya institutioner (som också kostar pengar!) för att stödja det nya ämbetet som Sveriges hypotetiska president. Vad skulle det kalaset kosta? Och innebär detta en förbättring? Jag har svårt att se det.

Min slutsats är att det är ett icke-problem att Sverige är en monarki i dag, och att det vore oansvarig offentlig kapitalförstöring att ändra på det system som fungerar väl för oss. Det finns många andra områden där man borde lägga den typen av kompetens och resurser som skulle krävas för att ändra landets statsskick, som skulle ge oss ett betydligt bättre utfall.